Syyttäjä valittaa hovioikeuteen

Uutiset
29.4.2022

Valtionsyyttäjä Anu Mantila ja aluesyyttäjä Maija Päivinen ovat tänään 29.4.2022 jättäneet Helsingin hovioikeudelle jatkokäsittelylupahakemuksen ja valituksen käräjäoikeuden antamasta vapauttavasta tuomiosta niin kutsutuilla raamattukäräjillä. Syyttäjät vaativat käräjäoikeuden päätöksen kumoamista ja Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan tuomitsemista kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja yhteisösakon määräämista Suomen Luther-säätiölle.

Syytteessä on kyse syyttäjän näkemyksestä, että Päivi Räsäsen kirjoitus Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi, Pride kulkuetta koskenut Twiitti ja keskustelu Ruben Stillerin radio-ohjelmassa olisivat kiihottamista kansanryhmää vastaan. Tähän mennessä poliisi on pamflettikirjoitukseen liittyen todennut esitutkinnassa, ettei kirjoitus riko lakia ja viimeisimpänä käräjäoikeus päätyi samaan lopputulemaan.

Syytteet ovat herättäneet laajalti huomiota

Syytteet ovat herättäneet kansallista ja kansainvälistä huomiota, sillä niiden on arvioitu vaarantavan sanan- ja uskonnonvapautta. Myös syytteiden oikeudellisuutta on kyseenalaistettu. Käräjäoikeuden päätöksen jälkeen Yleisradio julkaisi uutisen: Syyttäjä laittoi Päivi Räsäsen suuhun sanoja, joita tämä ei ollut lausunut – Yle kävi läpi virheelliset väitteet. Myöhemmässä Ylen uutisessa Valtionsyyttäjä Anu Mantila ilmoitti tyytymättömyytensä tuomioon ja kertoi syyttäjän velvollisuuden olevan kertoa, mikä Räsäsen lausumien merkityssisältö on eli miten lausumia on objektiivisesti tulkittava:  Syyttäjä kiistää esittäneensä väärää tietoa Päivi Räsäsen lausumista – lyttää vapauttavan tuomion ja selittää tulkintaeroja hevosesimerkillä

Piispa Juhana Pohjola kommentoi syyttäjän valitusta tuoreeltaan

–  Syyttäjän valitus hovioikeuteen ei yllättänyt, vaikka onkin valitettavaa. Pyrkimyksessä on myös saada hovioikeuden laintulkinallinen kannanotto sanan- ja uskonnonvapauden sekä yhdenvertaisuuden perussoikeuksiin liittyen. Olen luottavainen, että käräjäoikeuden yksimielisesti ja perustellusti kaatamat syytteet kaatuvat myös tulevissa oikeusasteissa.

– Huolestuttavaa on, että näin syyttäjä jatkaa ideologista kampanjaansa riistää kristityiltä oikeus julkisesti opettaa luonnolliseen lakiin ja Raamattuun pohjautuvaa kristillistä ihmis- ja avioliittokäsitystä. Vaikka julkaisussamme korostetaan luomiseen ja lunastukseen perustuvaa jokaisen ihmisen jakamatonta ihmisarvoa, syyttäjän mukaan pamflettimme on syrjivä ja homofobinen, koska se torjuu homoseksuaaliset teot. Syyttäjän mukaan ihmisen homoseksuaalisen elämätavan kritisoiminen vääränä ja Jumalan tahdon vastaisen moraalivalinta on ihmisarvon loukkaus. Näin pyritään kriminalisoimaan kristillinen seksuaaliopetus ja viime kädessä myös synnin ja Kristuksen armon evankeliumin julistus.

– Pitkä ja raskas prosessi näin jatkuu, mutta olen varma, että työ sanan- ja uskonnonvapauden puolesta on merkityksellistä ja hyödyttää kaikkia yhteiskunnassamme. Tiedän myös, että kuljemme Jumalan hyvissä käsissä ja suunnitelmissa.

Piispa Juhana Pohjolan lakimies Jyrki Anttinen kommentoi syyttäjän valitusta

– Valituksessaan syyttäjät eivät esitä varsinaisesti mitään uutta, vaan syytteitä perustellaan samalla näytöllä ja samoin argumentein kuin käräjäoikeudessakin. Mikäli hovioikeus myöntää asiassa jatkokäsittelyluvan, niin vastaajilta tullaan pyytämään vastaukset, jonka jälkeen nähdään, millaisella oikeudenkäyntiaineistolla hovioikeus siten jutun aikanaan ratkaisee.

Sami Niemi

Hiippakuntasihteeri

Hämeenlinna ,