Valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan Luther-säätiön julkaisusta

Uutiset
4.11.2019

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt esitutkinnan toimitettavaksi asiassa, joka koskee kansanedustaja Päivi Räsäsen kirjoitusta ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”. Kyseessä on Suomen Luther-säätiön vuonna 2004 julkaisema kirjoitus. (Täältä)

Poliisi oli aiemmin päättänyt, ettei esitutkintaa aloiteta, koska asiassa ei ollut syytä epäillä rikosta.

Syyttäjänviraston tiedotteen mukaan valtakunnansyyttäjä on punninnut keskenään sananvapautta, uskonnonvapautta ja syrjimättömyyttä koskevia perus- ja ihmisoikeuksia toisin kuin poliisi. Valtakunnansyyttäjän mukaan on syytä epäillä, että asiassa on syyllistytty kiihottamiseen kansanryhmää vastaan halventamalla homoseksuaaleja heidän ihmisarvoaan loukkaavalla tavalla. Sen vuoksi asiassa on toimitettava esitutkinta. Sen toimittaa Helsingin poliisilaitos.

– Valtakunnansyyttäjän päätös esitutkinnan toimittamisesta julkaisumme kohdalla on yllättävä, koska nähdäkseni poliisi oli perusteellisesti asian jo tutkinut ja argumentoinut, ettei kyse ole kiihottamisrikoksesta. Poliisi tutkii asiaa rauhassa nyt lisää. Meidän tehtävämme on rauhassa opettaa kokonaista Raamatun sanaa, myös Jumalan säätämästä avioliitosta, hiippakuntadekaani Juhana Pohjola toteaa.