Valtakunnansyyttäjä hakee valituslupaa korkeimmasta oikeudesta

Uutiset
12.1.2024

Valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto on tänään hakenut korkeimmalta oikeudelta valituslupaa hovioikeuden vapauttavaan päätökseen niin kutsutuissa Raamattukäräjissä. Muutosta haetaan valtakunnansyyttäjän tiedotteen mukaan alempien oikeusasteiden päätökseen koskien Luther-säätiön julkaisemaa pamflettia Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi vuodelta 2004 ja Päivi Räsäsen twiittiä Pride kulkueesta vuodelta 2019. Tiedotteen perusteella siis Ruben Stillerin radio-ohjelman osalta valtakunnansyyttäjä tyytyy hovioikeuden päätökseen.

Piispa Juhana Pohjola kommentoi asiaa tuoreeltaan

Valtakunnansyyttäjän valituslupahakemus korkeimmalta oikeudelta ei sinänsä yllättänyt, vaikka syyte näyttäytyy meille ja laajalti Suomessa sekä maailmalla täysin käsittämättömältä. Kenenkään ei tulisi joutua kokemaan tällaista raskasta prosessia. Olemme kuitenkin varautuneet kulkemaan loppuun saakka pitkän oikeusprosessin kristillisen ihmis- ja avioliittokäsityksen opettamisen tähden. Sanan- ja uskonnonvapauden puolustaminen on yhteinen asia. Mitään uuttahan syyttäjällä ei ole esitettävänä. Olen luottavainen, että voitamme käräjä- ja hovioikeuden lisäksi myös korkeimmassa oikeudessa, mikäli valituslupa myönnetään. Tällöin saisimme myös vahvemman ennakkopäätöksen tulevaisuuttaa ajatellen. Haluan kiittääkin kaikesta tuesta ja esirukouksista.

Korkein oikeus päättää myöhemmin myönnetäänkö valituslupa. Jos valituslupa myönnetään, jatkuu asian käsittely Korkeimmassa oikeudessa. Mikäli valituslupaa ei myönnetä, saa hovioikeuden päätös lainvoiman.

Mistä on kyse?

Syytteessä on kyse syyttäjän näkemyksestä, että Päivi Räsäsen kirjoitus Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi, Pride kulkuetta koskenut Twiitti ja keskustelu Ruben Stillerin radio-ohjelmassa olisivat kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Tähän mennessä:

  • Poliisi on pamflettikirjoitukseen liittyen todennut tutkinnassa, ettei kirjoitus riko lakia
  • Käräjäoikeus on hylännyt syytteet
  • Hovioikeus on pitänyt voimassa käräjäoikeuden päätöksen

Syytteet ovat herättäneet kansallista ja kansainvälistä huomiota, sillä niiden on arvioitu vaarantavan sanan- ja uskonnonvapautta. Myös syytteiden oikeudellisuutta on kyseenalaistettu. Käräjäoikeuden päätöksen jälkeen Yleisradio julkaisi uutisen: Syyttäjä laittoi Päivi Räsäsen suuhun sanoja, joita tämä ei ollut lausunut – Yle kävi läpi virheelliset väitteet. Myöhemmässä Ylen uutisessa Valtionsyyttäjä Anu Mantila ilmoitti tyytymättömyytensä tuomioon ja kertoi syyttäjän velvollisuuden olevan kertoa, mikä Räsäsen lausumien merkityssisältö on eli miten lausumia on objektiivisesti tulkittava:  Syyttäjä kiistää esittäneensä väärää tietoa Päivi Räsäsen lausumista – lyttää vapauttavan tuomion ja selittää tulkintaeroja hevosesimerkillä.