Vapaa palvelemaan             

Blogi
3.5.2017

Reetta SyriTunnustelen kireitä lihaksiani. Tutkin kuivuudesta halkeavaa ihoani. Mietin onttoa tunnetta vatsassani. Pohdin, mitä vaatekaapissani on ja mitä sieltä vielä puuttuu. Mitä olen vailla, mitä tekisi mieli, mitä haluaisin seuraavaksi? Ajatukset kiertävät kehää, palaavat alkuun aloittaakseen taas saman kierroksen uudelleen. Ja kehän keskellä seison minä itse.

Eihän sen näin pitäisi mennä. Mitä tiukemmin kietoudun oman itseni ympärille, sitä kuristavampi tuo ote on uhaten tukahduttaa minut. Eikö meitä ole luotu toisia ihmisiä varten? Eikö meitä ole luotu palvelemaan?

Ensin on suunnattava ajatukset itsensä ulkopuolelle. Nostettava katseensa ja nähtävä toinen ihminen. Siinä hän on. Eikä hän ole siinä sattumalta. Meille on annettu juuri ne ihmiset lähellemme, joita kohtaamme tänä päivänä; perheemme, naapurit, sukulaiset, ystävät, työkaverit tai vaikka se tuntematon mies aseman penkillä tai nuori nainen bussipysäkillä. Me olemme heitä varten.

Joskus meillä on kiusaus katsoa kauemmas. Palvella jotenkin näkyvämmin jossain oman arjen yläpuolella. Se tuntuu helpommalta, koska lähelle katsoessa huomaa helpommin ikävät rypyt ja tahrat, rumat halkeamat ja kulumat. Mutta ehkä palvelemisen ydin on juuri rosoisessa arjessamme, jossa epätäydellisinä ja keskeneräisinä saamme täyttää oman paikkamme. Ei enempää mutta ei myöskään vähempää. Ehkä siitä ei kirjoiteta sankaritarinoita tai saada kunniaa ja kiitosta, mutta Herra näkee senkin, mitä kukaan muu ei näe.

Meidän palvelutyömme on kuitenkin aina itsekästä. Vilpittömänkin auttamisen taustalla on tarve saada hyväksyntää, etsiä omaa etua tai kerjätä kiitosta.

Siksi tarvitsemme jotain itsemme ulkopuolelta, johon saamme suunnata katseemme ja ajatuksemme. Hän on meidän palvelijamme, itse Vapahtajamme Jeesus. Hän palveli meitä henkensä edestä, antoi kaikkensa meidän tähtemme. Tästä täydellisestä rakkaudesta ja hyvyydestä saamme ammentaa omaan palvelutyöhömme.

Älä siis epäröi. Nosta katseesi itsestäsi ja näe Vapahtajasi Jeesus. Anna hänen olla kaiken keskellä. Silloin olet vapaa lähtemään toisten luo ja palvelemaan heitä.

Sillä ei Ihmisen Poikakaan tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan ja antamaan henkensä lunnaiksi monen edestä. Mark 10:45

Reetta Syri
Luukkaan luterilainen seurakunta
Seinäjoki

Jussi Halonen

Pastori

Vantaa ,