Seurakuntien yhteyttä Suomen ja Ruotsin Lapissa

Blogi
17.11.2015

antti_leinonen_valiaikainen_artikkelikuvaPyhäinpäivän aamu oli hiljalleen valkenemassa. 20 hengen bussilastillinen Rovaniemen Stefanoksen luterilaisen seurakunnan väkeä matkasi kohti Ruotsin Pajalan lähellä sijaitsevaa, noin 500 hengen kylää, Korpilompoloa, ja sen luterilaista kappelia. Ruotsin Missionsprovinsenin ja Lähetyshiippakunnan seurakuntien historiallinen ensimmäinen yhteinen tapahtuma sai juhlalliset puitteet, kun pyhäinpäivän messun yhteydessä toimitettiin pastori Anders Alapään installaatio. Installaatiota oli toimittamassa piispa Göran Beijer. Anders on tosin jo hoitanut Korpilompolon seurakuntaa neljän vuoden ajan. Työ on kuitenkin vuosien saatossa vakiintunut, ja niinpä seurakuntaa istuttamaan lähetetty pastori on nyt virallisesti siunattu Korpilompolon seurakunnan paimeneksi.

Messun jälkeen nautittiin maittava lounas ja pidettiin vielä päivätilaisuus. Päivätilaisuudessa muisteltiin Suomen ja Ruotsin Lapin seurakuntien taivalta. Rovaniemellä jumalanpalvelukset alkoivat vuonna 2010 ja Sodankylässä sekä Korpilompolossa vuonna 2011. Seurakunnat ovat saaneet vuosien saatossa vahvistua monin tavoin. Seurakuntiin on liittynyt uusia jäseniä. On alettu kantaa vastuuta ja kasvettu vastuutehtävissä. Korpilompolossa lapsityö on messujen ohella keskeinen toimintamuoto. Lapsia olikin päivässä mukana 15, kun koko osanottajamäärä oli 59. Alueen kesän lastenleiri kokosi tänä vuonna noin 50 lasta.

Suomen puolelta saimme tuomisina viedä näytille uutta Luterilaisia virsiä -kirjaa. Sen virsistä laulettiin maistiaispaloja päivätilaisuudessa. Laulu suomenkielisestä kirjasta sujui hienosti, sillä ihmiset Tornionjokilaaksossa Ruotsin puolella puhuvat sujuvaa suomea. Niinpä vaikka messussa ja päivätilaisuudessa kaikki puheet tulkattiinkin, niin kahvipöytäkeskustelut käytiin pääasiassa suomeksi.

Yhdessä laulettu Rovaniemen edesmenneen kirkkoherran virsi 890 liittyi osaltaan pyhäinpäivän teemoihin, kun siinä katsellaan taistelevan seurakunnan keskeltä kohti riemuitsevaa seurakuntaa ja Jumalan Karitsaa, jonka pyhyydestä mekin saamme pyhyyden. Tämän pyhäin yhteyden varaan, jumalanpalveluksessamme totisesti läsnäolevan Kristuksen varaan, on hyvä rakentaa myös Pohjoismaiden tunnustusluterilaisten seurakuntien yhteistyötä. Niinpä yhteys piirtyi kirkkaimmin esiin piispa Göranin yhdessä pastori Andersin sekä Antti Leinosen ja Jyrki Anttisen toimittamassa ehtoollisessa, kun Korpilompolon ja Rovaniemen pyhät saivat ”kaikki tulla osallisiksi yhdestä leivästä”.

Olisiko tällainen seurakuntien kesken toteutuva yhteen tuleminen mahdollista myös Norjan evankelisluterilaisen hiippakunnan suuntaan? Tätä kyseli puheessaan pastori Jyrki Anttinen. Matka Kautokeinoon tai Tromssaan on toki huomattavasti pitempi kuin Korpilompoloon. Silti olisi hyvä lähteä rohkeasti liikkeelle. Ehkäpä aluksi tavoitteeksi sopisi se, että ensi vuonna Suomen ja Ruotsin seurakunnat kohtaisivat Rovaniemellä tai Sodankylässä ja kutsuisivat mukaan muutaman edustajan Norjasta.

Antti Leinonen
Pastori

Ruotsin Missionsprovinsenin piispa Göran Beijer toimitti virkaansiunaamisen.

Ruotsin Missionsprovinsenin piispa Göran Beijer toimitti virkaansiunaamisen.

Pastori Anders Alapää asetettiin Korpilompolon seurakunnan pastoriksi Ruotsin Lapissa.

Pastori Anders Alapää asetettiin Korpilompolon seurakunnan pastoriksi Ruotsin Lapissa.

Samuli Siikavirta

Pastori

Helsinki: Markus ,