”Raamattukäräjien” hovioikeuden käsittely siirtyy, kansainvälinen tuki pysyy vahvana

Uutiset
15.8.2023

Piispa Juhana Pohjola ja Kansanedustaja Päivi Räsänen ennen käräjäoikeuden istunnon alkua

Hovioikeudenkäsittely siirtyy

Valtakunnansyyttäjän nostama syyte kansanedustaja Päivi Räsästä, piispa Juhana Pohjolaa, Suomen Luther-säätiötä ja Yleisradiota vastaan on siirtymässä seuraavaan vaiheeseen. Yleisesti ”Raamattukäräjinä” tunnetussa oikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet perusteellisessa päätöksessään 30.3.2022, mutta syyttäjä valitti päätöksestä hovioikeuteen. Syyttäjän pyynnöstä tulevalle viikolle suunniteltu hovioikeuden käsittelyä siirrettiin reilulla viikolla. Helsingin hovioikeus käsittelee asiaa salissa 1 torstaina 31.8. ja salissa 3 perjantaina 1.9.

Kutsumme kaikki seurakuntalaiset ja muut tämän uutisen lukijat rukoilemaan hovioikeuden käsittelyn puolesta. Tapahtukoon Hyvän Jumalan tahto yhteiskunnassamme.

Mistä on kyse?

Syytteessä on kyse syyttäjän näkemyksestä, että Päivi Räsäsen kirjoitus Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi, Pride kulkuetta koskenut Twiitti ja keskustelu Ruben Stillerin radio-ohjelmassa olisivat kiihottamista kansanryhmää vastaan. Tähän mennessä poliisi on pamflettikirjoitukseen liittyen todennut esitutkinnassa, ettei kirjoitus riko lakia ja viimeisimpänä käräjäoikeus päätyi samaan lopputulemaan.

Syytteet ovat herättäneet kansallista ja kansainvälistä huomiota, sillä niiden on arvioitu vaarantavan sanan- ja uskonnonvapautta. Myös syytteiden oikeudellisuutta on kyseenalaistettu. Käräjäoikeuden päätöksen jälkeen Yleisradio julkaisi uutisen: Syyttäjä laittoi Päivi Räsäsen suuhun sanoja, joita tämä ei ollut lausunut – Yle kävi läpi virheelliset väitteet. Myöhemmässä Ylen uutisessa Valtionsyyttäjä Anu Mantila ilmoitti tyytymättömyytensä tuomioon ja kertoi syyttäjän velvollisuuden olevan kertoa, mikä Räsäsen lausumien merkityssisältö on eli miten lausumia on objektiivisesti tulkittava:  Syyttäjä kiistää esittäneensä väärää tietoa Päivi Räsäsen lausumista – lyttää vapauttavan tuomion ja selittää tulkintaeroja hevosesimerkillä

Kansainvälinen tuki pysyy vahvana

Tapauksen saama kansainvälinen huomio on huomattava ja odotettavissa on, että hovioikeuden käsittelyn huomioivat kotimaisten mediatalojen lisäksi myös kansainväliset uutistoimistot. Sananvapaus ja uskonnonvapaus ovat edelleen ja laajalti tärkeitä asioita länsimaisissa oikeusvaltioissa.

Osana asian saamaa huomioita Kansainvälinen luterilainen neuvosto, International Lutheran Council ILC, on julkaissut uudelleen ja käräjäoikeuden käsittelyn alla julkaisemansa tuen ilmauksen kansanedustaja Päivi Räsäselle ja piispa Juhana Pohjolalle. ILC on kymmenien tunnustuksellisten luterilaisten kirkkojen yhteinen järjestö, jonka jäsen Lähetyshiippakuntakin on. Tuen ilmauksen on erikseen allekirjoittanut myös Lähetyshiippakunnan sisarkirkon, Yhdysvaltalaisen Missouri-synodin (Lutheran Church Missouri Synod LCMS) johto. Tuen ilmaus on luettavissa englanniksi oheisesta pdf-tiedostosta: An Update and Reaffirmation–A Protest and Call for Free Religious Speech in Finland – English – LCMS ILC 20230720.

Sami Niemi

Hiippakuntasihteeri

Hämeenlinna ,