”Raamattukäräjät” siirtyi hovioikeuteen

Uutiset
31.8.2023

Lopputalvesta 2022 kolme Helsingin käräjäoikeuden tuomaria hylkäsi syytteet yleisesti ”Raamattukäräjinä” tunnetussa tapauksessa. Valtiosyyttäjä Anu Mantilan johdolla syyttäjä valitti päätöksestä hovioikeuteen. Nyt on vuoro kolmen hovioikeudenneuvoksen kuulla syyttäjän ja puolustuksen argumentit ja ottaa kantaa uskonnon- ja sananvapauteen Suomessa.

Mistä on kyse?

Syytteessä on kyse syyttäjän näkemyksestä, että Päivi Räsäsen kirjoitus Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi, Pride kulkuetta koskenut Twiitti ja keskustelu Ruben Stillerin radio-ohjelmassa olisivat kiihottamista kansanryhmää vastaan. Tähän mennessä poliisi on pamflettikirjoitukseen liittyen todennut esitutkinnassa, ettei kirjoitus riko lakia ja viimeisimpänä käräjäoikeus päätyi samaan lopputulemaan.

Syytteet ovat herättäneet kansallista ja kansainvälistä huomiota, sillä niiden on arvioitu vaarantavan sanan- ja uskonnonvapautta. Myös syytteiden oikeudellisuutta on kyseenalaistettu. Käräjäoikeuden päätöksen jälkeen Yleisradio julkaisi uutisen: Syyttäjä laittoi Päivi Räsäsen suuhun sanoja, joita tämä ei ollut lausunut – Yle kävi läpi virheelliset väitteet. Myöhemmässä Ylen uutisessa Valtionsyyttäjä Anu Mantila ilmoitti tyytymättömyytensä tuomioon ja kertoi syyttäjän velvollisuuden olevan kertoa, mikä Räsäsen lausumien merkityssisältö on eli miten lausumia on objektiivisesti tulkittava:  Syyttäjä kiistää esittäneensä väärää tietoa Päivi Räsäsen lausumista – lyttää vapauttavan tuomion ja selittää tulkintaeroja hevosesimerkillä

Mielenosoitus uskonnon- ja sananvapauden puolesta

Suuri joukko mielenosoittajia oli kokoontunut sateisesta säästä huolimatta jo aikaisin aamusta puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta Helsingin hovioikeuden eteen. Kansanedustaja Päivi Räsänen ja Piispa Juhana Pohjola molemmat pysähtyivät tervehtimään mielenosoitusta ja juttelemaan läsnäolijoiden kanssa.

Piispa Juhana Pohjola kiitti mielenosoitukseen osallistujia:
“Te annatte kasvot ja äänet niille tuhansille ja tuhansille suomalaisille, joiden rukoukset ja ajatukset ovat täällä meidän kanssamme. En ollenkaan liioittele sanoessani, että miljoonat kristityt ympäri maailmaa rukoilevat tänään tämän oikeuskäsittelyn puolesta. Kiitos että te annatte kasvot ja äänet täällä paikan päällä.”

Kansanedustaja Päivi Räsänen tervehti mielenosoitusta kiittämällä tuesta ja muistuttamalla valtiosyyttäjän sanoista käräjäoikeudessa.
“Toivon, että evankeliumin sanoma voisi tulla esiin. Valtiosyyttäjä käräjäsalissa totesi, että näkemykseni pohjautuu kansainväliseen uskonnolliseen näkemykseen “vihaa syntiä ja rakasta syntistä”. Ajattelen, että siinä mentiin tosi syvälle kristillisen uskon ytimeen, koska jos puhutaan synnistä, niin se on jotain, mikä on Jumalan ja ihmisen välillä. Me kaikki ihmiset ollaan ihan samalla viivalla Jumalan edessä, koska me kaikki ollaan yhtä lailla syntisiä. Me ollaan kaikki myös arvokkaita Jumalan kuvaksi luotuja. Kaikki ollaan armon tarpeessa. Ajattelen, että jos tällainen ajattelu kielletään, jos kielletään se, että Jumalan edessä olemme arvokkaita mutta syntisiä, armon tarpeessa ja Jumala rakastaa syntistä ihmistä, niin silloinhan kielletään kristinuskon ydin. Sen takia pidän täysin mahdottomana että hovioikeudesta voisi tulla sellaista päätöstä, että tällainen opetus kiellettäisiin.”

Tiedotusvälineet läsnä runsaslukuisesti

Hovioikeuden edessä oli myös paljon median edustajia, käräjäoikeuden tapaan myös hovioikeuden käsittelystä tehtiin useampaa suoraa lähetystä. Suomessa ja Euroopassakin poikkeuksellinen tapaus kiinnostaa laajasti median lisäksi myös kansainvälisiä sanan- ja uskonnonvapauteen keskittyviä kansalaisjärjestöjä. Sisällä hovioikeudessa median ja kansalaisjärjestöjen edustajat haastattelivat Päivi Räsästä ja Juhana Pohjolaa.

Hovioikeuden käsittely

Hovioikeuden istunto alkoi syyttäjän tekemän valituksen ja syytettyjen vastausten lukemisella. Tämän jälkeen syyttäjä halusi esitellä periaatteellisia näkökulmia ja oikeuslähteitä ennen asiaesittelyä, mikä poikkeaa normaalista oikeudenkäynti järjestyksestä. Käytännössä syyttäjä piti loppulausunnon kaltaisen esityksen. Esityksen perusteet olivat olennaisilta osiltaan samat kuin käräjäoikeudessa, pohjana on syyttäjän ilmaisena “objektiivinen tulkinta” siitä, mitä Päivi Räsänen on sanonut ja kirjoittanut ja mitä on niillä tarkoittanut. 

Päivi Räsäsen oikeusavustaja Matti Sankamo aloitti oman asiaesittelynsä kyseenalaistamalla syyttäjän valitseman tavan aloittaa loppulausunto tyyppisellä esityksellä ja toteamalla suoraan syyttäjän esittämien tulkintojen olevan virheellisiä, jopa valheellisia. Puolustuksen asiaesittelyssä esiteltiin pamfletin, twiitin ja radio-ohjelman tosiasiallinen asiasisältö ja esitettiin selkeästi, kuinka syyttäjän tulkinnat ovat virheellisiä.

Piispa Juhana Pohjolan ja Suomen Luther-säätiön oikeusavustaja Jyrki Anttinen toi asiaesittelyssä esille rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen rikkovia seikkoja syytteessä. Syyttäjä ei ole tuonut esille vaaditulla tavalla teon suorittamisajankohtaa ja syyttäjä on käyttänyt syytteessään virheellisellä tavalla perustuslain yleisiä ja ohjaavia säännöksiä laajentamaan rikoslain tarkkarajaisia säännöksiä.

Asiaesittely päättyy lounastaukoon, jonka jälkeen vuorossa on kirjalliset todistelut ja henkilötodistelut. Loppulausunnot esitetään huomenna perjantaina.

Sami Niemi

Hiippakuntasihteeri

Hämeenlinna ,