Pyhän Simeonin luterilainen seurakunta järjestäytyi Kankaanpäässä

Uutiset
10.11.2021

Seurakunta kokoontuneena piispa Juhana Pohjolan johdolla juhlamessuun

Pienin askelin rakentunut seurakunta

Kankaanpäässä elettiin pienen seurakunnan suuria hetkiä sunnuntaina 7.11.2021. Pyhän Simeonin luterilainen seurakunta järjestäytyi, kutsui oman paimenen ja teki päätöksen hakea Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan jäsenyyttä. Juhlamessussa piispa Juhana Pohjola vihki seurakunnan toimitilan Pyhän Simeonin kirkoksi ja asetti pastori Sami Salon seurakunnan paimenen virkaan. Juhlakahville ja installaatiomessuun kokoontui reilut 60 henkeä.

Seurakunnan järjestäytymiseen huipentui kaikkiaan kaksi ja puoli vuotta kestänyt valmisteluprosessi. Ensimmäisen kerran Kankaanpäässä kokoonnuttiin Lähetyshiippakunnan seurakuntailtaan 3.3.2019. Kokoontumisen myötä käynnistyivät kirkon tuntomerkki -luennot, joita jatkettiin messun liturgiaa ja historiaa valottavilla opetuksilla. Kuukausittaiset seurakuntaillat muodostuivat tärkeäksi keskustelufoorumiksi asiasta innostuneille. Seurakuntailloista muodostui rakenne, jonka puitteissa heränneitä kysymyksiä saatettiin käsitellä yhdessä ja rukoillen.

Messutoiminta käynnistyi 7.6.2020 koronan ensimmäisen aallon helpottaessa. Messua vietettiin joka toinen sunnuntai, kunnes messuyhteisö vuoden lopulla joutui etsimään uuden toimitilan. Kokonaan omassa käytössä olevan vuokratilan myötä messutoiminta tiivistyi viikoittaiseksi vuoden 2021 alkaessa. Samalla käynnistettiin raamattupiiri.

Piispan evästyksin

Juhlamessun johdantosanoissa piispa muistutti kankaanpääläisiä Jumalan lahjoista, jotka vastaanotetaan messussa. Seurakunnan ja vihittävän kirkon raamatulliseen esikuvaan, vanhaan Simeoniin, viitaen hän aloitti: ”Pyhäkkö, Herran huone, jossa Pyhä Henki ilmoittaa Voidellun meille lohdutukseksi, Kristus lasketaan syliimme asti ja suumme puhkeaa kiitoslauluun: Tästä on kysymys kirkon pyhittämisessä, jumalanpalveluksessa, paimenen virkaanasettamisessa ja seurakunnan järjestäytymisessä.”

Saarnassaan (Matt. 17:24–27) piispa muistutti kankaanpääläisiä siitä hengellisestä perinnöstä, jonka varaan ja jatkoksi Pyhän Simeonin luterilainen seurakunta asettuu:

”Kun Jeesus puhui Kapernaumissa Isän lapsille kuuluvasta temppelistä, hän puhui tästäkin seurakunnasta, hän puhui sinusta sen jäsenenä. Ei suinkaan niin, että tänään olisi Satakuntaan vasta oikean muotoisia, sopivan kokoisia, koettelemuksia kestäviä kiviä ilmaantunut. Täällä on vuosisatoja Pyhä Henki muokannut ja asetellut kiviä toinen toisensa viereen Herran pyhässä temppelissä. On ollut aikoja, jolloin elävät kivet ovat olleet enemmän sammaleen peitossa. On ollut aikoja, jolloin kiviä on yritetty maailman ja median paineessa jauhaa hiekaksi. On aikoja, jolloin kivet on viskattu pois nykymenoon sopimattomina. Mutta niin vain on Pyhä Henki asetellut eläviä kiviä temppeliänsä varten.”

Pastori-Samia piispa kehotti rakentamaan Sanan varaan. Pietarin kalan suusta löytämään verorahaan viitaten hän totesi:

Seurakunnan synnyn lisäksi me todistamme tänään toistakin suurta ihmettä. Jos kalan suusta löytynyt hopea oli ihme, niin väitän, että vieläkin suurempi ihme on löytää kalastajan suusta koeteltua hopeaa. Mitä Sanalaskut sanovat: ”Hurskaan puhe on puhtainta hopeaa” (San.10:20) Löytää ihmisten kalastaja, jonka puhe on puhtainta hopeaa, se vasta on Jumalan ihme ja lahja! Sitä hopeaa, joka kertoo, että Jeesus on maksanut sinun velkasi! Sitä hopeaa, joka vakuuttaa, että Jeesus on lunastanut sinun henkesi! — Sami pastori, olkoon sinun suusi tässä saarnatuolissa Kristuksen suu, täynnä Kristuksen armoa ja totuutta, tätä Kristuksen omalla verellään lunastamaa laumaa varten!

Aina alussa

Juhlamessun jälkeen seurakunta kokoontui toistamiseen kahville. Ilmassa väreili juhlan tuntu ja samalla syvä taju, että tämä juhlahetki on lyhyt pysähdys Jumalan kansan matkasaatossa. Valmiiksi tulemisesta tai perille pääsemisestä ei kukaan puhunut. Tästä matka jatkuu. Seurakunnan rakentaminen on alussa, kunnes Jumalan kansa saapuu messujen messuun, Karitsan hääaterialle taivaan juhlasaliin.

Nyt Kankaanpäässä on kuitenkin paikka, missä jumalanpalvelusta halutaan viettää Jumalan sanan ja luterilaisen tunnustuksen perustalla ja missä seurakunnasta halutaan rakentaa hengellistä kotia myös seuraavalle sukupolvelle.

Herra kaiken johtakoon.

Uutisen lopuksi kuvia perustamiskokouksesta ja juhlamessusta.

Kuvia perustamiskokouksesta ja juhlamessusta

Miika Nieminen

Pastori, aluerovasti

Pori , Kankaanpää ,