Lähetyshiippakunnan kirkollinen yhteys Missouri-synodin kanssa vahvistettu

Uutiset
3.8.2023

Amerikkalaisen tunnustuksellisen luterilaisen kirkon The Lutheran Church Missouri Synodin (LCMS) 68. kirkolliskokous on pidetty 29.7.-3.8.2023 Milwaukeessa, Wisconsinissa. Joka kolmas vuosi kokoontuvassa kirkolliskokouksessa valitaan henkilöt kirkon johto- ja luottamustehtäviin sekä päätetään kirkon yhteisistä asioista. Hetkipalvelukset, raamattuopetukset sekä katekismustuokiot rytmittävät tiiviitä kokouspäiviä. Tämänkertaisen kokouksen kokoavana teemana oli: ”Me julistamme ristiinnaulittua Kristusta” (1.Kor.1:18-25). Konferenssikeskukseen oli kokoontunut lähes kolmetuhatta seurakunnan kokousedustajaa, asiantuntijajäsentä, vapaaehtoista ja kutsuvierasta. Yli neljäkymmentä kansainvälistä vierasta LCMS:n sisarkirkoista oli kutsuttuna paikalla.

 

Piispa Juhana Pohjola ja Missouri-synodin presidentti Matthew C. Harrison kirkollisen yhteyden vahvistamisen jälkeen. Kuva: LCMS Communications/Erik M. Lunsford

Kirkollisen yhteyden vahvistaminen

Kokouksen esityslistalla oli kirkollisen yhteyden vahvistaminen Lähetyshiippakunnan kanssa. Sunnuntaina 30.7. kokousedustajat yksimielisellä huudolla hyväksyivät presidentti Matthew Harrisonin vuonna 2020 allekirjoittaman kirkollisen yhteyden sopimuksen. Päätöksen jälkeen tuhatlukuinen kokousväki lauloi seisaaltaan kiitosvirren Jumalalle. Piispa Juhana Pohjola korosti puheessaan, miten kirkollisen yhteyden keskinäinen tunnustaminen on Jumalan hyvä lahja:

Mikä lahja on yhdessä julistaa ristiinnaulittua Kristusta ja uskon yhteydessä tulla samaan ehtoollispöytään. Mikä lahja onkaan tukea toinen toistamme rukouksin evankeliumin työssä ja vaikeuksienkin keskellä. Mikä lahja onkaan, että me olemme sisaria ja veljiä Kristuksessa Jeesuksessa!

Kirkolliskokous tunnusti kirkollisen yhteyden myös luterilaisten kirkkojen kanssa Etelä-Sudanissa, Ugandassa, Ukrainassa ja Sri Lankassa.

 

Piispa Juhana Pohjola puhuu Missouri-synodin kirkolliskokouksessa 1.8.2023. Kuva: LCMS Communications/Erik M. Lunsford

Esirukousta ja rohkaisua

Kansanedustaja Päivi Räsästä ja piispa Juhanaa oli pyydetty kertomaan kokousväelle oikeustapauksestaan sanan- ja uskonnonvapauteen liittyen. He saivat omakohtaisesti jakaa kokemuksensa ja ajatuksensa tapauksesta. Rohkaisu ja tuki kokoussalissa olivat puhuttelevia. Oikeusprosessi on herättänyt paljon mielenkiintoa ja myötätuntoa, mikä näkyi monina haastattelupyyntöinä ja käytäväkeskusteluissa. Monissa LCMS:n seurakunnissa on rukoiltu oikeustapauksen ja Lähetyshiippakunnan puolesta.

Piispa Juhana oli myös kutsuttu pitämään yksi pääopetuksista kokousteeman aiheesta: Me julistamme Kristusta – maailman lunastus.

Lisää luettavaa:

Missouri-synodin kirkolliskokouksen sivut

Uutinen kirkollisen yhteyden toteamisesta Missouri-synodin kanssa Lähetyshiippakunnan hiippakuntakokouksessa vuodelta 2020

Piispa Risto Soramiehen blogikirjoitus vuodelta 2020. Mitä kirkkoyhteys merkitsee?