Lähetyshiippakunta kirkolliseen yhteyteen Missouri-synodin kanssa

Uutiset
16.11.2020

Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta piti 14.11.2020 Helsingin Koinonia-keskuksessa vuosikokouksensa. Hiippakuntakokous on Lähetyshiippakunnan ylin päättävä elin. Koronaepidemian takia kolmenkymmenenkahdeksan seurakunnan edustajat ja niiden vastuupapit osallistuivat kokoukseen etänä verkkoyhteyden kautta.

Esityslistalla oli sääntömääräisten asioiden lisäksi kirkollisen yhteyden tunnustaminen The Lutheran Church – Missouri Synodin (LCMS) kanssa. Missouri-synodi on noin kahden miljoonan jäsenen tunnustuksellinen luterilainen kirkko Yhdysvalloissa.

Hiippakuntakokous hyväksyi yksimielisesti kirkollisen yhteyden tunnustamisen.

Kirjeessään hiippakuntakokoukselle Missouri-synodin presidentti Matthew Harrison iloitsi siitä, että hänelle oli myönnetty valtuudet solmia alttari- ja saarnatuoliyhteys Lähetyshiippakunnan kanssa.

– Lähetyshiippakunta on rohkaissut meitä selvällä sitoutumisellaan Raamattuun ja luterilaiseen tunnustukseen vastustuksenkin edessä. Ilolla ja kiitoksella ojennan käden Missouri-synodin puolesta yhteytemme merkkinä.

– Yhteinen tunnustuksemme ainoassa totuudessa, Jeesuksessa Kristuksessa, antaa pohjan hyvälle yhteistyölle, presidentti Harrison kirjoitti tervehdyksessään.

Kirkolliseen yhteyteen tähdänneitä keskusteluja LCMS:n kanssa johtanut Lähetyshiippakunnan piispa Risto Soramies selvitti kokousväelle, ettei kirkollinen yhteys merkitse omasta itsenäisyydestä ja hengellisestä perinteestä luopumista vaan alttari- ja saarnatuoliyhteyttä yhteisen uskon pohjalta.

– Nyt seurakuntalaisemme voivat osallistua toinen toistemme ehtoolliselle ja pastorimme saarnata toinen toistemme messuissa. Varmasti yhteistyö syvenee myös teologikoulutuksessa ja lähetyskentillä – onhan Missouri-synodi vahva toimija maailmanlaajuisesti. Rohkaisevaa meidän kannaltamme on nähdä, miten Lähetyshiippakunta tunnustetaan kirkkona ja työtämme arvostetaan, piispa Soramies valotti päätöksen merkitystä.

Lehdistötiedote – Lähetyshiippakunta kirkolliseen yhteyteen Missouri-synodin kanssa

Kuvia hiippakuntakokouksesta

Piispa Risto Soramies esitteli kirkollisen yhteyden toteamisen prosessia

 

Pastori Harri Lammi vei kokousta eteenpäin johdonmukaisesti varapuheenjohtajana.

 

Hiippakuntadekaani Juhana Pohjola esitteli Lähetyshiippakunnan vuosikirjan 2020

 

Tekniikkaa ja kokousvirkailijat lähetyksen takana. Asko Iso-Kungas, Matti Reinikka ja Sami Niemi vastasivat tekniikasta kulissien takana