Lähetyshiippakunnan edustajana ELCE:n kirkolliskokouksessa

Blogi
16.10.2015

Lappeenrannan Joonan seurakunnan ja Imatran Joosuan pastori Pekka HyppönenVierailin Englannin evankelisluterilaisen kirkon (ELCE) 61. synodissa. Tunnustuksellisen kirkkokunnan kirkolliskokous järjestettiin 2.–3.10.2015 Coventryssä. Kokousta isännöi paikallinen Good Shepherd (Hyvä Paimen) -seurakunta. Vieraiksi oli kutsuttu edustajat Lähetyshiippakunnasta ja Ruotsin Missionsprovinsenista. Risto–piispan ollessa estyneenä toimin Lähetyshippakunnan edustajana. Missionsprovinsenia edusti piispa Roland Gustafsson. Kirkon johtaja, pastori Jon Ehlers toimi henkilökohtaisesti vierailumme isäntänä.

Synodissa seurakuntien ja papiston edustajat käyvät läpi kirkon toiminnan ja talouden sekä päättävät asioista. Synodin hengellinen teema johdatti Jumalan sanan mietiskelyyn. Saimme kuulla aiheeseen liittyvän Raamattuopetuksen. Kokouksen työskentelyä rytmittivät hetkipalvelukset. Kukin työskentely päätettiin seurakuntien edustajien lausumaan rukoukseen. Synodin päätteeksi vietettiin messu.

Vierailu synodissa tarjosi aitiopaikan ELCE:n elämään. Millaista se on? Siihen voi vastata yhdellä sanalla: kotoisaa. Vaikka toimintaympäristömme ja historiamme ovat erilaiset, seurakuntien elämä ja kysymykset muistuttavat paljon toisiaan. Meitä yhdistää yhteinen apostolinen usko ja luterilainen tunnustus. On Jumala, joka pitää seurakunnastaan huolta. Aineellisia asioita ei ole liikaa, mutta kaikkea on riittävästi. Ihmiset ovat aitoja, ystävällisiä, vieraanvaraisia ja ahkeria.

Vein synodiin Risto-piispan tervehdyksen ja pidin tiiviin esitelmän Lähetyshiippakunnasta, vaiheistamme, seurakunnistamme sekä ajankohtaisista asioista. Erityisesti halusin kertoa siitä suuresta suuresta armosta, jota Jumala on osoittanut meitä monin tavoin syntisiä ja heikkoja ihmisiä kohtaan. Piispa Roland toi Missionsprovinsenin tervehdyksen ja lausui vahvan todistuksen Ruotsista.

Vieraalla maaperällä hahmottuu paremmin, kuinka paljon yhteistä kirkollista ja kansallista historiaa meillä on ruotsalaisten kanssa. Sen arvokkaita hedelmiä saadaan nauttia tänä päivänä Missionprovinsenin ja Lähetyshippakunnan välisessä yhteydessä.

Voiko vastaavaa yhteyttä rakentua myös muiden tunnustuksellisten luterilaisten yhteisöjen ja kirkkojen kanssa? Kyllä voi! Piispamme tärkeä tehtävä on avata näitä yhteyksiä. Syvimmillään kristittyjen välinen yhteys, koinonia (1. Kor. 10:16), on tietenkin Jumalan lahjaa Jeesuksessa Kristuksessa.

On hienoa, jos yhteytemme englantiin voivat jatkossa kehittyä ja virallistua. Yhteys ei ole vain piispojen etuoikeus eikä se tapahdu vain neuvottelupöydissä. Minäkin sain kokea sen Hyvän Paimenen seurakunnassa.

Pekka Hyppönen
Pastori

The Evangelical Lutheran Church of England (Englannin evankelisluterilainen kirkko, ELCE)

  • Alkuisin 1800-1900 -luvun vaihteesta, Lontoosta
  • Seurakuntia 13, jumalanpalvelustoimintaa muutamassa muussa kaupungissa
  • jäseniä alle tuhat, eri kansalaisuuksia
  • pastoreita seurakuntatyössä 10, eri kansalaisuuksia

Tutustu ELCE:n Internet-sivuihin, nettiradioon ja -julkaisuun!

Englannin evankelisluterilaisen kirkon synodista 2015

ELCE:n kirkkokunnanjohtaja, pastori Jon Ehlers puhuu kirkolliskokoukselle.

Englannin evankelisluterilaisen kirkon synodista 2015

ELCE:n pastori Tapani Simojoki kättelee Missionsprovinsenin piispa Roland Gustafssonia.

Samuli Siikavirta

Pastori

Helsinki: Markus ,