Kysymyksiä ja vastauksia

Blogi
9.2.2016

Reetta SyriElämä yllättää. Tie ei kulkenutkaan niin kuin olit ajatellut. Jouduit aivan outoihin maisemiin ja olet ymmälläsi. Mitä, Herra, oikein ajattelit? Mikä on tarkoituksesi? Miksi johdatit näin? Ihmisen paikka on usein kyselijän ja ihmettelijän paikka. Emme näe kokonaisuutta – vain pienen palan elämää.

On ihan hyvä ja tarpeen kysellä ja ihmetellä. Joskus se voi auttaa. Voi olla, että toisinaan saamme aavistuksen Jumalan suuresta suunnitelmasta tai näemme välähdyksen kaiken tarkoituksesta, mutta tiedätkö – se ei ole olennaista. Me voimme kysellä, pohtia, etsiä vastauksia ja miettiä Jumalan tarkoitusta joskus uuvuksiin asti. Ja kaiken jälkeen jäämme kuitenkin ymmällemme. Mitä, Herra, oikein ajattelit? Mikä on tarkoituksesi? Miksi johdatit näin?

Entä jos luovuttaisit. Ehkä sinun ei tarvitse tietää. Mitä jos kaikkiin kysymyksiin voisi vastaus olla: Jumala tietää ja se riittää. Siinä on jotain lapsenomaista, jotain naurettavan yksinkertaista. Mutta voisiko se juuri siksi olla meidän vastauksemme. ”Olen salannut tämän viisailta ja oppineilta…”

Miten vapauttavaa! Saan pudottaa vastausten etsimisen taakan harteiltani kuin painavan viitan. Saan olla kuin pieni lapsi, joka ei osaa kuin luottaa, jolla ei ole muuta mahdollisuutta kuin luottaa. Saan elää levollisella ja turvallisella mielellä. Vaikka mitä tulisi, voin osoittaa Jumalaa: Hän tietää. Yksin Hän tietää.

Tiedätkö mitä pitkään eläneet ihmiset katuvat elämässään eniten erään tutkimuksen mukaan? Sitä, että he käyttivät liikaa aikaa murehtimiseen. Voisiko tässä olla hyvän elämän salaisuus? Mutta miten voisi olla murehtimatta, kun omassa elämässä on ihan oikeita kysymyksiä vailla vastauksia. Työttömyyttä, sairautta, vaikeita ihmissuhteita, kiusaamista, yksinäisyyttä… Miten niiltä voi sulkea sydämensä? Se on vaikeaa ellei mahdotonta, jos ei voi luottaa, että joku tietää, joku kantaa ja joku huolehtii.

Tiedätkö, tuo joku on maailmankaikkeuden Herra, jolla on kaikki valta maan päällä ja taivaassa. Hän on lähelläsi, Hän välittää, Hän on kiinnostunut, Hän tahtoo olla sinun auttajasi. Ja mikä huikeinta: Hänellä on hyvä tahto sinua kohtaan. Hän antaa sinulle tulevaisuuden ja toivon. Kun Jeesus eläessään maan päällä kohtasi eri tavalla kärsiviä ihmisiä, Hän sääli heitä. Tuo sääli sai hänet pysähtymään, katsomaan silmiin ja kysymään: mitä haluat, että teen sinulle? Tuota samaa sääliä Jeesus tuntee tänäänkin sinua ja minua kohtaan, meitä monella tavalla ahdistettuja ja kipeitä ihmisiä kohtaan. Mitä tahdot Hänen sinulle tekevän?

Reetta Syri
Luukkaan luterilaisen seurakunnan jäsen

Samuli Siikavirta

Pastori

Helsinki: Markus ,