Juhlan tuntua – Lähetyshiippakunnan kesäjuhlat ja piispanvihkimys

Uutiset
4.8.2021

Lähetyshiippakunnan kesäjuhlat järjestettiin 30.7.-1.8. Loimaalla. Kesäjuhlien teemana oli ”Taivaan ovi avoinna”. Juhlat pidettiin ulkoilmatilaisuutena, jonka päätapahtumat, kuten sunnuntain piispanvihkimys, pidettiin noin 1 500 henkeä vetävässä juhlateltassa, jonka telttaliepeet pidettiin ylhäällä niin, että tilaisuudet olivat käytännössä ulkoilmatapahtumia. Suuri juhlateltta mahdollisti riittävät turvaetäisyydet osallistujien välillä.  Lauantain ja sunnuntai erinomainen sää (pieniä sadekuuroja lukuunottamatta) mahdollisti myös sen, että juhlakansaa istui myös taivasalla penkeillä.

Leif Nummela, Soili Haverinen ja Esko Murto

Perjantaina ohjelma alkoi avajaisseuroilla. Tämän jälkeen Eskon Murron johtamassa ajankohtaiskeskustelussa Leif Nummelan ja Soili Haverisen kanssa pohdittiin kristillisen vakaumuksen tuomia ajankohtaisia haasteita Suomessa.

Juhana Pohjola pitämässä linjapuhetta

Lauantain ohjelmasta voi lukea tarkemmin täältä. Lauantaille sijoittui mm. hiippakuntadekaani Juhana Pohjolan linjapuhe. Oheisesta linkistä löydät niin Pohjolan puheen kuin muuten koko kesäjuhlien ohjelman.

Jaakob Mari ja Miika Niemisen haastateltavana

Mailis Janatuinen kertoo Jaakobin elämän vaiheista

Lauantai-illassa saatiin pysähtyä koko perheen iltajuhlaan, jossa oltiin Mailis Janatuisen ja Ilkka Pöyryn siivittämänä Jaakobin kanssa matkalla.

Kirjoja ja leirielämää

Sakari Korpinen ja Raimo Savolainen esittelevät Juhana Pohjolan uutuuskirjan ja Martti Vaahtorannan kääntämän Johann Gerhardin kirjan

Lähetyshiippakunnan kesäjuhlassa julkaistiin myös kaksi uutta kirjaa: Martti Vaahtorannan kääntämä Johann Gerhardin kirja Elän ja kuolen Kristuksessa – Lohdutuksen sanoja lähtevälle, sekä Juhanan Pohjolan kirja Herran ateria – Ehtoollisen raamatulliset juuret. Voit tutustua kirjoihin ja tilata ne itsellesi täältä.

Kesäjuhlan yhteydessä järjestettiin myös Nuorten aikuisten leiri ja nuorille oli omaa ohjelmaa myös kesäjuhlilla. Kesäjuhlien nuorten tilaisuuksia oli organisoimassa myös Juulia Kiviranta.

”Kiitollinen mieli kesäjuhlista ja nuorten ohjelmasta! Oli mahtavaa, kun tuntui siltä, että nuoret oli selkeä osa kesäjuhlia. Se näkyi sekä ohjelmassa, että erityisesti siinä kuinka nuoret ottivat vastuuta juhlilla. Nuoret olivat mukana ”rakentamassa” iltakahvilaa, ja palvelemassa erilaisissa tehtävissä siellä. Puhuttelevaa oli myös nähdä samoja nuoria palvelemassa tämän lisäksi vielä muissa kesäjuhlien tehtävissä. Tämä toi suurta iloa, seurakunnissamme tulee tulevaisuudessakin olemaan vastuunkantajia! Oli myös hienoa, kuinka nuorilla oli selkeästi oma tunnelmallinen tilansa, jonne pystyi kokoontumaan iltapalalle viettämään rentoa iltaa keskenään. Pienimuotoisessa ohjelmassa oli esillä mm. uskovien ystävien merkitys, rohkaisu evankeliumin eteenpäin viemiseen, sekä nuorten esittämiä lauluja”, Kiviranta kommentoi.

Piispanvihkimys ja kansainvälisiä yhteyksiä

Notaari Samuli Siikavirta lukee piispan valtakirjan

Kesäjuhla itsessään huipentui Juhana Pohjolan piispanvihkimykseen. Sunnuntain juhlajumalanpalveluksessa piispa Soramies vihki avustajineen Pohjolan Lähetyshiippakunnan uudeksi piispaksi. Vihkimyksestä voit lukea tarkemmin erillisestä uutisesta täältä.

Juhlatelttaan ja sen ympäristöön oli turvarajoitukset huomioiden kokoontunut yli 800 juhlavierasta. Striimattua messua on katsottu n. 2500 kertaa eri näyttöpäätteiltä.

Harri Lammi johtamassa valmistelevaa kokousta perjantaina

Kesäjuhlien toisena operatiivisena johtajana toimi Harri Lammi:

”On suuri siunaus, että sitoutuneita, uutteria ja taitavia vapaaehtoisia ja vastuunkantajia oli lähes 280. Vallitsevissa olosuhteissa juhlien onnistuminen oli suuri Jumalan ihme. Juhlakansa oli silminnähden tavattoman innostunut ja kiitollinen, että Lähetyshiippakunta sai pitää kesäjuhlan ja iloitsi siitä, että Jumalan Sanan saarna ja opetus oli voimallista, selkeästi Raamatun ja luterilaisen tunnustuksen mukaista ja että Lähetyshiippakunta sai vihkiä virkaan uuden piispan, Juhana Pohjolan, joka nyt jatkaa piispa Matti Väisäsen ja Risto Soramiehen työtä”, Lammi toteaa.

Lähetyshiippakunnan historian erityistä hetkeä oli todistamassa myös lukuisia ulkomaalaisia vieraita eri sisarkirkoista. Studio kryptassa voi tutustua mm. Lutheran Church Missouri-Synodin presidentin Matthew Harrisonin haastatteluun.

Harrison piti puheen myös piispanvihkimyksen jälkeen pidetyssä päiväjuhlassa. Presidentti pysäytti kuulijat niin Jumalan käskyjen äärelle, kuin hauskuutti aamuisilla kommelluksillaan. Piispanvihkimyksessä oli Harrisonin lisäksi piispoja pohjoismaista ja Latviasta. Saksan kirkon (SELK) piispa Voight ja Inkerin kirkon piispa Laptev eivät päässeet paikalle, mutta lähettivät tervehdyksen ja onnittelut piispa Pohjolalle edustajansa kautta. Tervehdyksensä lähetti esimerkiksi myös Englannin kirkon johtava pastori George Samiec.

Uusi dekaani ja piispan motto

Hiippakuntadekaani Pohjolan siirryttyä piispaksi, tästä seurasi kirkolle myös muita muutoksia. Lähetyshiippakunnan uutena hiippakuntadekaanina aloitti sunnuntaina Joel Kerosuo. Hän palveli myös avustavana liturgina juhlamessussa. ”Ei ollut ehkä kaikkein leppoisin uusiin töihin laskeutuminen aloittaa kesäjuhlien piispanvihkimysmessusta, mutta toisaalta, eipä sen juhlavampaa paljon olekaan. Tästä on hyvä lähteä iloisin mielin viemään eteenpäin kirkon asioita.”

Päiväjuhlan päätti vastavihityn piispa Pohjolan puheenvuoro. On ollut tapana, että piispa valitsee jonkun raamatunkohdan piispakautensa motoksi. Päiväjuhlan puheessaan Pohjola ilmoitti omaksi motokseen Paavalin Filippiläiskirjeen sanat

”Minulle elämä on Kristus”.

 

Alla olevista kolmesta kuvagalleriasta voit katsella kuvia kesäjuhlan perjantailta, lauantailta ja sunnuntailta. Kuvat Kari Puustinen

Perjantai

Lauantai

Sunnuntai

Joel Kerosuo

Hiippakuntadekaani