Historiallinen oikeudenkäynti – syyttäjä vaatii sakkorangaistuksia

Uutiset
24.1.2022

Piispa Juhana Pohjola Helsingin käräjäoikeuden edessä

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään 24.1.2022 klo 9.30 oikeudenkäynti kansanedustaja Päivi Räsästä ja piispa Juhana Pohjolaa vastaan. Tapaus on herättänyt laajalti kotimaisen ja ulkomaisen median kiinnostusta, mikä näkyi median edustajien runsaana läsnäolona haastettujen saapuessa käräjäoikeuteen. Sanan- ja uskonnonvapaus ry. oli myös järjestänyt oikeustalon ulkopuolelle tukimielenosoituksen Räsäsen ja Pohjola puolesta.

Päivi Räsänen median haastateltavana

Syyttäjän vaatimukset

Aluesyyttäjä Maija Päivinen luki syytteet Räsästä ja Pohjolaa vastaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjän mukaan piispa Pohjola on julkaisemallaan kirjoituksella Mieheksi ja naiseksi hän loi heidät – homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen asettanut yleisön saataville ja pitänyt yleisön saatavilla mielipiteen, jossa on solvattu homoseksuaaleja ryhmänä seksuaalisen suuntautumisen vuoksi. Syyttäjän mukaan tietyt lausumat ovat syrjiviä ja ylittävät sanan- ja uskonnonvapauden rajat.

Aluesyyttäjä Päivinen vaatii syytekirjelmässä tiettyjen kohtien poistamista julkaisusta sekä rangaistukseksi Räsäselle vähintään 120 päiväsakkoa ja Pohjolalle 60 päiväsakkoa. Lisäksi syyttäjä vaati Suomen Luther-säätiölle vähintään 10 000 euron yhteisösakkoa tosiasiallista päätösvaltaa käyttävänä oikeushenkilönä.

Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola menossa istuntosaliin

Pohjola kiistää syytteet

Piispa Pohjola kiisti oikeudessa syyllistyneensä kiihottamisrikokseen.

– Ensimmäiseen oikeudenkäyntiin osallistuminen jännittää, mutta olen myös onnellinen, että asia viimein tulee käsiteltäväksi. Pääsemme puolustamaan paitsi Jumalan sanaa myös oikeutta sananvapauteen. Sananvapaudella emme halua loukata tai painostaa ketään, vaan kertoa hyvästä Jumalasta ja hänen tahdostaan.

Päivi Räsänen kiistää lainvastaisuudet

Kansanedustaja Päivi Räsäsen osalta haastehakemuksessa on kaksi lisäkohtaa koskien kesäkuussa 2019 julkaistua twiittiä ja joulukuussa 2019 julkaistua radiokeskustelua. Tiedotteessaan 20.1.2022 hän toteaa:

– Odotan oikeuden käsittelyä rauhallisella mielellä. Vetoan perustuslakiin sekä kansainvälisiin sopimuksiin kirjattuun sanan- ja uskonnonvapauteen. En peräänny Raamattuun pohjautuvasta vakaumuksestani ja olen valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa tarvittavissa oikeusasteissa.

– Kaikkien syytteiden kohdalla kiistän syyllistyneeni mihinkään lainvastaiseen. Tutkinnan kohteena olevat lausuntoni kytkeytyvät Raamatun ja kristillisten kirkkojen perinteisiin opetuksiin avioliitosta, miehenä ja naisena elämisestä ja erityisesti apostoli Paavalin opetukseen homoseksuaalisista teoista Jumalan tahdon vastaisina. Raamatun opetukset eivät nouse vihasta mitään ihmisryhmää kohtaan vaan rakkaudesta lähimmäiseen, hänen parhaakseen.

 

Varatuomari Jyrki Anttinen, piispa Juhana Pohjola ja Päivi Räsäsen oikeusavustaja Matti Sankamo odottavat oikeudenkäynnin alkua

Syyttäjän arvioinnit ongelmallisia

Piispa Pohjolan avustajan, varatuomari Jyrki Anttisen, mukaan syyttäjä on haastehakemukseen irrottanut kirjoituksen lausumia asiayhteydestään. Syyttäjän arviointi on ollut valikoivaa eikä millään muotoa objektiivista. Tekstiä ei ole tulkittu Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja perustuslaissamme suojatut sanan- ja uskonnonvapauden lähtökohdat asianmukaisesti huomioon ottaen. Ideologiset ja tieteelliset erimielisyydet eivät ole oikeusjärjestyksemme hyväksymä peruste rajoittaa sananvapautta.

Pohjolan ennakkovastauksessa todetaan, ettei Räsäsen kirjoitus ole miltään osin uhkaava, panetteleva eikä solvaava. Siinä ei ole miltään osin käytetty tyyppihalventavia sanavalintoja. On syytä havaita, että kristillinen ihmis-, synti- ja avioliittokäsitys voivat loukata jotakuta asiana ja vakaumuksena, mutta itse kirjoitus ei loukkaa eikä sen tarkoitus ole loukata tai halventaa kenenkään ihmisarvoa.

Tukimielenosoitus keräsi hyytävästä tuulesta huolimatta Ruoholahteen mukavan joukon osallistujia.

Sanan- ja uskonnonvapauden puolesta

Helsingin käräjäoikeuden ulkopuolella ennen oikeudenkäyntiä järjestettiin tukimielenosoitus Räsäsen ja Pohjolan puolesta. Mielenosoituksen tarkoituksena oli rohkaista ja tukea kristillisen avioliittoetiikan esillä pitämisestä syytteeseen joutuneita Räsästä ja Pohjolaa sekä puolustaa sanan- ja uskonnonvapautta Suomessa. Sen oli organisoinut Sanan- ja uskonnonvapaus ry. Paikalle oli kerääntynyt poliisin laskun mukaan 85 osallistujaa. Monet näkevät huolestuneina oikeustapauksessa sanan- ja uskonnonvapauden tilan heikentymisen Suomessa.

Mielenosoituksen vastaava järjestäjä Soili Haverinen halusi lähettää kiitokset kaikille paikan päälle tulleille ja mielenosoitukseen kotoaan osallistuneille.

– Huoli uskonnon- ja sananvapaudesta selvästi yhdistää hyvin eri taustoista olevia. Tämän asian edessä ei voi olla tekemättä jotain. Ihan hyvin voisin olla itsekin nyt syytettynä, sillä olen ihan vastaavia asioita itsekin pitänyt julkisuudessa esillä. On tärkeää, että kaikki kristityt toimivat tässä nyt yhdessä, vaikka nyt onkin syytettynä vain kaksi.

Helsingin käräjäoikeuden kolmen tuomarin odotetaan antavan päätöksen asiassa lähiviikkojen tai kuukausien aikana.

Linkit:

Haastehakemus
Ennakkovastaus Juhana Pohjola
Ennakkovastaus Suomen Luther-säätiö

Sami Niemi

Hiippakuntasihteeri

Hämeenlinna ,