Yksinkertaista evankeliumin työtä Afrikassa

Blogi
24.1.2019

Meru-heimoon kuuluva mies on toiminut vuosia pastorina metodistikirkossa. Hän kertoi Jumalan puhuneen hänelle, että hänen täytyisi olla luterilainen pastori. Mies ei tiennyt mitä luterilaisuus on, mutta löytäessään luterilaisuuden, hän löysi puhtaan armon evankeliumin. Nyt hän ajattelee, että voi toimia vain luterilaisena pastorina, koska kokonainen evankeliumi Jeesuksesta Kristuksesta lahjoitetaan syntisille vain sanan ja sakramenttien kautta.

Etelä-Sudanista pienenä poikana Kenian suurimmalle pakolaisleirille tullut nuorimies tahtoo opiskella luterilaiseksi pastoriksi. Miksi? Osa hänen lapsuudenystävistään on tapettu heidän palatessaan etsimään maallista toivoa kotimaahansa. Hän tahtoo julistaa evankeliumia Kristuksesta 600 000 ihmisen pakolaisleirissä, että ihmiset saisivat taivaallisen toivon.

Lähetysaseman lähellä asuva Maasai-paimen tahtoo opiskella luterilaiseksi pastoriksi. Hän löysi luterilaisuuden tutustuessaan lähetysasemaan. Samalla hän löysi yksinkertaisen evankeliumin, joka ei aseta syntiselle ihmiselle ehtoja Jumalan armon suhteen. Hän odottaa valmistuvansa, että saisi perustaa luterilaisia seurakuntia Maasai-heimon alueelle.

Kävin loka-marraskuun vaihteessa Keniassa opetusmatkalla. Sain käydä ensimmäistä kertaa elämässäni Afrikassa. Matka oli minulle hieno ja silmiä avaava kokemus. Ennen kaikkea silmäni avautuivat suuresta lähetystyön tekemisen mahdollisuudesta. Miten pienellä vaivalla voimme yhdessä tehdä suuria. Kolmen opiskelijan esimerkki osoittaa, että Jumala tekee työtään. Kun saamme koulutettua heistä pastoreita, tekevät he monin verroin paremmin työn omiensa keskellä, kuin yksikään länsimainen ihminen. Kaikki he ovat lähellä uusien lähellä seurakuntien perustamista. Evankeliumi todellakin on Jumalan voima!

Luterilaiset Afrikassa on yhdysvaltalaisten, australialaisten ja suomalaisten tuen varassa toimiva järjestö. Sen pitkäaikaiset lähetystyöntekijät James ja Tiina May perheineen ovat jatkaneet vuodesta 2009 lähtien pastori Anssi Simojoen hyvää työtä Afrikassa. Vuoden 2018 syksyllä Tuomo ja Leena Simojoki perheineen aloittivat työn lähetysoperaation käytännön asioiden parissa.

Työn tuloksena Keniaan, Nairobista 20 kilometriä lounaaseen Ngon-kukkuloiden länsipuolelle, on rakenteilla lähetysasema. Asemalla on nyt valmiina toimistorakennus, jossa vieraat majoittuvat. Rakenteilla ovat kirjastorakennus, koulu, teologinen seminaari, lähettiperheen talo, asuntola, keittiö ja kappeli. Ehkäpä tärkeimpänä asiana lähetysasemalla on oma porakaivo, josta vettä riittää juomiseen, peseytymiseen, omien vihannesten ja kasvisten kasvattamiseen, eläinten juottamiseen ja hätäavuksi ympärillä oleville ihmisille.

Lähetysaseman ytimessä on Lutheran school of theology, Luterilainen teologinen koulu. Siellä koulutetaan uusia pastoreita eri puolille Afrikkaa. Heitä tarvitsevat syntyvät ja olemassa olevat seurakunnat eri puolilla Afrikkaa, että Kristuksen evankeliumi leviäisi, että syntiset ihmiset pääsisivät iankaikkiseen elämään.

Miten sinä voit olla mukana lähetystyössä? Tutustu Luterilaiset Afrikassa -järjestön nettisivuihin: https://lutheransinafrica.com. Helpoin ja perinteisin tapa tukea lähetystyötä on rukoilla ja tukea taloudellisesti (http://www.lhpk.fi/kannatus/). Voit myös miettiä, onko sinulla ammattitaitoa tai lahjoja, joilla voisit palvella paikan päällä. Kun itse olin opetusmatkallani, mukaani lähti ammattitaitoinen kaivinkoneenkuljettaja, joka huolsi kaivurin ja teki kaivannot lähetysaseman vesijohtolinjoja varten. Tätä kirjoittaessani omasta seurakunnastani lähetysasemalla on parhaillaan kirjastonhoitaja järjestämässä teologista kirjastoa. Jos asia kiinnostaa, niin ole yhteydessä Tuomo ja Leena Simojokeen.

Pastori Kalle Väätäinen,
Pyhän Pietarin luterilainen seurakunta