Yhteisöpäivä Koinoniassa

Uutiset
30.10.2023

Lähetyshiippakunnan seurakuntien ensimmäinen yhteisöpäivä kokoontui Koinonia-keskuksessa, Helsingissä lauantaina 28.10. Yhteisöpäivä on jatkumoa seurakuntien vastuunkantajille suunnatuille yhteisön kehittämisen kursseille. Nyt Helsinkiin oli kutsuttu edustajia Lähetyshiippakunnan seurakunnista.

Ohjelmassa oli paljon lyhyiden puheenvuorojen pohjalta käytyjä pienryhmä keskusteluja seurakunnan yhteisön kehittämisestä. Kymmenestä nelihenkisestä ryhmästä nousi innostunut keskustelun porina, kun eri seurakuntien edustajat jakoivat keskenään kokemuksia ja ajatuksia seurakunnan yhteisön kehittämisestä.

Jari Kekäle ja Petteri Puusa johdattivat päivää eteenpäin. Inhimillisen yhteisön lainalaisuudet ja seurakunnan erityispiirteet nivoutuivat yhteen alustuksissa. Lähetyshiippakunnan tunnuslause Jumalanpalvelus elämäksi ja seurakunta kodiksi tuli konkretiaksi.

Toimiakseen yhteisö tarvitsee tilaa keskustelulle ja kohtaamiselle. Tätä osassa Lähetyshiippakunnan seurakunnissa on harjoiteltu yhteisön rakentamisen kurssien myötä lanseerattujen perhekeskustelujen myötä. Yhteisön rakentamisen työryhmästä Lilli Lanki, Olli Mustonen ja Jari Heiska nostivat esimerkkejä niin pienen kuin isonkin seurakunnan näkökulmasta.

5 syytä miksi yhteisöä tulee rakentaa

  • Kulttuuri on muuttunut niin, että yhteisö ei ole itsestäänselvyys, jonka suhteen ei voi tai tarvitse tehdä mitään.
  • Yhteisö hajoaa itsestään ilman minkään tekemistä, mutta ei rakennu itsestään.
  • Yhteisön rakentaminen on Jumalan sanan (ja sakramenttien) tehtävä, mutta myös meidän ihmisten tehtävä. Rakentukaa!
  • Jumalan sanan lisäksi tarvitaan myös yhteisiä keskusteluja ja yhteistä toimintaa, että seurakunta rakentuu kodiksi.
  • Yhteinen toiminta tapahtuu aina jonkun kokoavan kuvan puitteissa