Taloutta kesätunnelmissa

Uutiset
16.6.2023

Kesän lämpimät kelit tulivat rymisten päälle lyhyen kylmän jakson perään. Suomen kevät- ja kesäsäät ovat tunnetusti oikulliset. En tiedä toista maata jossa vitsaillaan vähälumisesta juhannuksesta. Meillä onkin kansanperintönä kevään alkamisen määrittelyyn käytetty lintujen kevätmuuttoa. Västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään. Kesä alkaa sitten keleistä riippumatta suvivirren veisuusta. Lähetyshiippakunnan toiminnassa kesäkausi alkaa, kun kesän leirit alkavat. Tätä kirjoittaessani iso osa leireistä on jo pidetty ja rippileirikin on päättymässä ja osa leireistä on alkamassa ensiviikolla.

Taloudellinen tilanne kevään päätteeksi

Taloudellisesti Lähetyshiippakunnan toiminta on nauttinut koko kevään ”lämpimistä ilmoista”. Varsinainen toiminta on toukokuun lopulla ylijäämäinen 32 627€. Suuri kiitos kaikille lahjoittajille! Viime vuonna toukokuun lopulla talous oli -38 297€ alijäämäinen, joten muutos on hurjan hieno. Vuoden 2022 alijäämä oli kokonaisuudessaan lopulta -132 083€. Suunnan kääntyminen on todella tärkeää.

Keskeiset luvut 1-5/2023: Tulot Menot Tulos
Lähetyshiippakunta  123 873  103 445  20 428
Luther-säätiön seurakunnat yhteensä  701 079  705 474 -4 395
Luther-säätiön oma toiminta  78 986  62 393  16 593
Luther-säätiön toiminta yhteensä  903 937    871 310    32 627  

 

Lähetyshiippakunnan osalta ylijäämä on tarkoituksellinen toukokuun lopulla, budjetissa on varauduttu kesäleirien kustannuksiin. Erikseen on kuitenkin nostettava esille kahvirahakeräysten merkitys, niiden avulla on kerätty mukavasti tuloja eri työaloille.

Luther-säätiön oman toiminnan ylijäämä selittyy suurelta osin Koinonia-keskuksen remonttiin saadulla lahjoituksella, joka mahdollistaa ilmastoinnin korjaamisen ja ajanmukaistamisen. Ilmastoinnin remontti on tarpeellinen, nykyisellään ilmastointi ei riitä, kun tupa on täynnä.

Seurakuntien toiminta on hieman alijäämäinen, mutta huomionarvoista on se, että seurakunnat ovat budjetoineet tuloikseen tälle vuodelle noin 140 000 € kuukaudessa. Kevään aikana tähän on päästy lähes euron tarkkuudella.

Kesän vaikutus Lähetyshiippakunnan talouteen

Kesä- ja heinäkuut ovat olleet lähes joka vuosi alijäämäiset. Viime vuonna kesäkuu oli alijäämäinen -37 000 € ja heinäkuu -42 000 €. Tähän vaikuttavat olennaisesti menojen kasvu, eli kesäkuussa maksettavat kevään matkakululaskut, heinäkuussa maksettavat lomarahat ja kesät tapahtumien, kuten kesäleirien ja kesäjuhlan kulujen ajoittuminen kesään. Kesän aikana tulot eivät riitä kattamaan kasvaneita menoja ja lisäksi monena kesänä tulot ovat hieman laskeneet kevätkaudesta. Näin meillä on normaalisti tilanne, jossa kevätkaudella kerätään puskuria kesäkuun kattamiseen ja syksyllä kurotaan umpeen heinäkuun alijäämää.

Täydet leirit ovat upea asia. Seurakunnissamme on paljon lapsiperheitä ja kesäleirit ovat odotettuja. Lasten-, varhaisnuorten-, ja nuorten leirit on pidetty hinnaltaan kohtuullisina, jotta leirin hinta ei tulisi kynnykseksi kenellekään. Käytännössä tämä tarkoittaa, että leirikustannuksista osa katetaan seurakuntien maksamilla hiippakuntamaksuilla, eli seurakuntalaisten lahjoituksilla ja kolehdeilla.

Kesään ajoittuu myös merkittäviä palkkakustannuksia. Kesäkuussa pastorit laskuttavat kevään matkakuluja ja pitkien etäisyyksien maassamme, jossa pastoreilla on useampi messu toimitettavana sunnuntaina, kertyy kilometrejä. Lisäksi heinäkuun alussa maksetaan ”lomarahat”. Kirjanpidollisesti tähän on varauduttu jo edeltävästi, mutta pankkitilillä tämä toki näkyy.

Mitä voin tehdä?

Paras lääke kesän alijäämän pienentämiseen on pitää huoli siitä, ettei seurakuntien tulot pääse tippumaan kesän aikana, jolloin monen seurakunnan toiminta hieman supistuu ja seurakuntalaiset lomailevat. Muistetaan omaa seurakuntaa taloudellisesti myös kesällä, vaikka messuun emme pääsisikään. Tilisiirtona tapahtuva säännöllinen ja toistuvaksi tehty kannatusmaksu verkkopankissa helpottaa tätä huomattavasti. Oman seurakuntasi kannatustiedot löydät seurakunnan sivuilta tai osoitteesta www.lhpk.fi/kannatus

Jos sinulla on mahdollisuus antaa kesällä tukea myös hiippakunnan työaloille, olisi se upea asia. Lastenleirit, rippikoulu ja kesäjuhla tapahtumina ovat kesällä erityisesti esillä, mutta myös Studio Kryptan ohjelmia julkaistaan kesällä. Alla on tiedot tilisiirron tai MobilePay maksun tekemiseen.

Siunattua kesää kaikille, nähdään kesäjuhlassa Loimaalla elokuussa!

Tilisiirto

Saaja: Suomen Luther-säätiö
Tili: FI59 1023 3000 2354 52
Viitteet:
Lapsi- ja varhaisnuorisotyö: 1384
Nuorisotyö: 2341
Kesäjuhlat: 1805
Studio Krypta / Mediatyö: 8222

MobilePay

 Lapsi- ja varhaisnuorisotyö: 47356

 Nuorisotyö: 92674

 Studio Krypta / Mediatyö: 76225

 Lähetyshiippakunnan kesäjuhlat: 85184

Sami Niemi

Hiippakuntasihteeri

Hämeenlinna ,