Rukous rauhan puolesta Ukrainassa

Tiedotteet
24.2.2022

Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola kommentoi Venäjän Ukrainassa aloittamien sotatoimien ja Euroopan turvallisuustilanteen muuttumisen seurauksia.

– Elämme vakavia ja poikkeuksellisia aikoja Venäjän armeijan hyökättyä Ukrainaa vastaan. Sodan synkkä varjo on laskeutunut Euroopan ylle. Emme tiedä, mihin kaikkeen tämä inhimillinen murhenäytelmä johtaa, mutta tavalla tai toisella se koskettaa meitä kaikkia. Ajatuksemme ja rukouksemme ovat niiden luona, jotka sodan keskellä pelkäävät itsensä ja rakkaidensa puolesta. Kaiken epävarmuuden ja hädän keskellä saamme huutaa avuksi Kuningasten Kuningasta ja Rauhanruhtinasta. Meidän ja kansakuntien tulevaisuus on hänen väkevissä ja turvallisissa käsissään, piispa Pohjola rohkaisee.

Juhana Pohjola muistuttaa, että Jumala sanassaan varoittaa sodanlietsojia ja antaa lupauksia rauhan rakentajille ja pelon keskellä eläville. ”Sillä kaikki, jotka miekkaan tarttuvat, ne miekkaan hukkuvat.” (Matt.26:52) ”Autuaita ovat rauhantekijät, sillä heidät pitää Jumalan lapsiksi kutsuttaman.” (Matt.5:29) ”Älä pelkää, sillä minä olen sinun kanssasi; älä arkana pälyile, sillä minä olen sinun Jumalasi.” (Jes.41:10)

– Pyydän, että seurakunnissamme, niin kodeissa kuin messussa, rukoillaan rauhan puolesta Ukrainassa. Rukoilkaamme omalle esivallallemme viisautta sekä ihmisten kääntymystä Kristuksen puoleen, joka antaa todellisen rauhan ja toivon.

Rukous rauhan puolesta:

Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda meitä! Anna apusi niille, jotka Ukrainassa kärsivät. Ole turvana niille, jotka joutuvat jättämään kotinsa sodan uhatessa. Varjele erityisesti äitejä ja pieniä lapsia, raskaana olevia, sairaita ja vammautuneita.

Sinä olet tallannut kuoleman vallan jalkojesi alle; me rukoilemme sinua – auta ja lohduta niitä jotka sodan tähden menettävät perheenjäseniään, ja salli niiden, jotka kaatuvat, kuolla uskossa sinuun ja siten päästä luoksesi taivaan valtakuntaan.

Siunaa niitä, jotka joutuvat asettumaan vaaralle alttiiksi puolustaessaan laillista esivaltaa. Anna heille rohkeus ja taito täyttää kutsumuksensa velvoitteet. Suo, että taistellessaankin he seuraisivat oikeutta ja toimisivat kunniallisesti myös vihollistaan kohtaan.

Siunaa kaikki työ rauhan palauttamiseksi. Anna viisautta ja rohkeutta niille kansojen johtajille, jotka etsivät oikeudenmukaista päätöstä tälle sodalle. Siunaa oman maamme esivaltaa ja suojele meitä sodalta.

Sinä, Herra, tahdot totuutta ja oikeutta, mutta olet myös rakastava ja armollinen langenneita kohtaan. Herätä niiden omatunto, jotka ovat lietsoneet sotaa ja tuoneet väkivaltaa kansojen keskuuteen; saata heidät katumukseen ja uskoon niin että he saisivat syntinsä anteeksi, kun vielä armon aikaan on. Herra, pelasta heidän sielunsa! Armahda myös niitä, jotka tietämättään taistelevat väärämielisten johtajien puolesta.

Jeesus Kristus, sinä Elämän Leipä, joka tulit alas taivaista antaaksesi koko maailmalle elämän; sinun kädessäsi ovat kuoleman ja tuonelan avaimet. Sinä suostuit vihollistesi pilkattavaksi ja annoit itsesi ristiinnaulittavaksi, että kuolemasi kautta kuolema kukistettaisiin. Näin olet avannut meille uuden, elämään vievän tien oman ruumiisi kautta. Suo, että sanomat sodasta ja väkivallasta herättäisivät meidän maassamme ja ympäri maailmaa vielä monia etsimään pelastusta ja iankaikkista elämää sinussa, joka olet se todellinen Rauhan Ruhtinas. Herätä kirkkosi rukoilemaan ja ahkerasti kuulemaan ja julistamaan sinun sanaasi. Anna jopa tämän pahuuden palvella evankeliumisi leviämistä ja ihmisten iankaikkista autuutta. Herra armahda meitä!

Kuule meitä kaikkivaltias ja armollinen Isämme, sinun Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Vapahtajamme kautta. Aamen.