Risto Soramies Lähetyshiippakunnan ensimmäiseksi piispaksi

Uutiset
16.3.2013

Rovasti Risto Soramies vihitään Lähetyshiippakunnan ensimmäiseksi piispaksi 4.5. Helsingissä.Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan perustavassa kokouksessa Lahdessa toimitetussa vaalissa valittiin hiippakunnalle sen ensimmäinen piispa. Piispaehdokkaina olivat TL Sakari Korpinen ja rovasti Risto Soramies. Piispanvaalissa äänioikeutettuja olivat perustajaseurakuntien edustajat ja pappiskollegion jäsenet. Vaalin tuloksena piispaksi valittiin Risto Soramies äänin 63–19.

– Täytyy luottaa siihen, että jos Jumala kutsuu tehtävään, hän antaa myös voimat ja viisauden sen hoitamiseen, vastavalittu piispa kommentoi vaalin tulosta.

– Onko lähetyshiippakunnan perustaminen merkki jostain? Onhan se, rohkaiseva merkki siitä, että evankeliumi saa yhäkin ihmiset liikkeelle, rakentamaan seurakuntia ja näkemään vaivaa Jumalan valtakunnan hyväksi.

– Mutta onhan se myös toisenlainen merkki, Risto Soramies lisää vakavana.

– Hajaannus Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sisällä on edennyt pisteeseen, jossa kirkko alkaa hajota. Kirkon johto haluaa todennäköisesti sivuuttaa tämänkin asian pelkkänä järjestyskysymyksenä, mutta todellisuudessa syyt menevät syvemmälle, kirkon ydinasioihin eli uskoon ja teologiaan.

Lähetyshiippakunnan perustajaseurakuntien edustajat ja pappiskollegion jäsenet valitsivat hiippakunnan ensimmäiseksi piispaksi rovasti Risto Soramiehen.Rovasti Risto Soramies on tehnyt elämäntyönsä pääosin Suomen rajojen ulkopuolella, ja on siksi Suomessa osin tuntemattomampi hahmo. Vuodesta 1972 eläkkeelle jäämiseen asti vuonna 2011 Soramies on toiminut Suomen evankelis-luterilaisen kansanlähetyksen (SEKL) palveluksessa muslimien parissa. Työura ensin Saksassa islaminuskoisten maahanmuuttajien parissa ja sen jälkeen Istanbulin luterilaisessa kirkossa, yhdessä jatkuvan teologisen opiskelun (mm. Heidelbergin yliopistossa sekä Suomen akatemian tutkijana) kanssa on tehnyt Soramiehestä yhden Suomen johtavista islamilaisen teologian tuntijoista.

Hiippakunnan perustavat seurakunnat sekä niiden kaitsijana palvellut piispa Matti Väisänen ovat tähän asti toimineet osana Ruotsin ja Suomen lähetyshiippakuntaa (Missionsprovinsen i Sverige och Finland). Väisänen jättää tehtävänsä vihittyään uuden piispan virkaansa. Vihkimysmessu pidetään Helsingissä 4.5.2013.