Rippileiri vauhtiin leikkien ja pelaten

Uutiset
8.6.2023

Leiriläiset kokoontuneena rantaan kuuntelemaan pastori Eero Pihlavan ohjeita.

Vuoden 2023 Lähetyshiippakunnan rippileiri on lähtenyt käyntiin hyvissä tunnelmissa. Leiri alkoi maanantaina 5. kesäkuuta Loimaan Mellilässä tuulisella, mutta aurinkoisella säällä. Ympäri Suomea saapui 23 riparilaista Mustajärven leirikeskukselle, missä pastorit Eero Pihlava sekä Pekka Hyppönen ja vetäjä Jenni Typpö toivottivat nuorukaiset tervetulleiksi isostiimin kanssa. Rippileirillä on tänä vuonna kuusi isosta: Johanna Rauha, Simeon Nieminen, Miika Miettinen, Päivikki Nokelainen, Emmy Jääskeläinen sekä Hilla Holappa.

Aluksi nimien opettelua ja ryhmiin jakautumista

Leirikeskusalueella oli vielä pienimuotoisia rakennusprojekteja riparilaisten saapuessa, mutta se ei estänyt meitä välittömästi käynnistämään pihaleikkejä. Onneksi työmiehet poistuivatkin pian alueelta. Jalkapallopelien ja hernepussin heiton lisäksi kerkesimme leikkiä monia piirileikkejä ennen leirin varsinaisesti aloittavaa ruokailua.

Tuulesta huolimatta saimme nostettua lipun salkoon. Lyhyen rukoushetken jälkeen oli vuorossa tehokkaaksi todettu nimienopetteluleikki. Leikissä seisoimme ulkona ringissä ja jokainen vuorollaan kertoi nimensä sekä oman nimen alkukirjaimella alkavan eläimen, esimerkiksi ”Jenni jänis”. Jonossa seuraavan piti oman nimen ja eläimen kertomisen lisäksi luetella kaikkien edellisten nimet ja eläimet. Tehtävä tietysti hankaloitui sitä enemmän, mitä pidemmälle ringissä edettiin. Oli hauskaa huomata, kuinka monella eläimet painuivat nimiä helpommin muistiin. Nimiä ja eläimiä tuli toisteltua sen verran, että me isoset muistimme suurimman osan leiriläisten nimistä jo heti tämän ensimmäisen tutustumisleikin jälkeen.

Leiriläiset on jaettu kuuteen 3-4 hengen ryhmään. Jokainen isonen johtaa yhtä ryhmää. Näissä ryhmissä muun muassa pidämme raamiksia sekä kisailemme. Ensimmäisenä leiripäivänä kiersimme ryhmissä myös ryhmäytysrasteja, joissa esimerkiksi rakensimme haloista korkeita torneja, kuljimme sokkona ”miinakentän” läpi ja luimme Katekismusta.

Iltapalan ja lyhyen iltaohjelman jälkeen laskimme lipun ja keräännyimme leirikeskuksen pieneen kappeliin illan rukoushetken, completoriumin, ajaksi. Matka sekä ensimmäisen leiripäivän tiivis ohjelma väsytti itse kutakin, ja moni kaipasi illan tullessa pian jo nukkumaan. Lyhyen palaverin jälkeen isoset ja vetäjät kävivät laulamassa leiriläisille ja leiriläiset luovuttivat puhelimensa melko yhteistyökykyisesti yön ajaksi pois.

Tiistaiaamuna Raamatun kimppuun

Seuraava päivä valkeni aurinkoisin tunnelmin, vaikka osalla ensimmäinen yö uudessa paikassa saattoikin olla tavallista kehnompi. Aamupalalla oli onneksi kahvia tarjolla halukkaille, ja pian päivän touhut lähtivätkin sutjakkaasti käyntiin.

Rippileirin ensimmäiset raamikset pidimme eri puolilla leirialuetta Mailis Janatuisen tekemällä Rippisraamis-kaavalla. Luimme yhdessä raamatunkohtia ja pohdimme sitten tekstiin liittyviä asioita ja kysymyksiä. Ennen lounasta Pekka Hyppönen piti opetuksen laista ja evankeliumista.

Ruoan jälkeen oli vuorossa isosten keksimää kisailua ulkona. Tehtävänä oli ryhmissä etsiä annetut raamatunkohdat ja poimia tekstistä tietyt sanat. Nuo sanat olivat suurimmaksi osaksi konkreettisia esineitä tai asioita, kuten ”banaani”, ja kunkin ryhmästä piti vuorollaan viedä leikin vetäjille tuo kyseinen asia, mikä sanassa aina vuorollaan luki.

Myöhemmin pelasimme kaikenlaista lentopallokentällä ja frisbeetäkin heiteltiin. Päiväjuoman jälkeen oli opetus raamatun tuntemuksesta ja käytöstä sekä pelastushistoriasta. Leiriläiset aloittivat myös oppimispäiväkirjaa. Kun päivällinen oli syöty, pääsimme saunaan ja uimaan.

Iltaohjelmassa pelasimme tyynyrallia ja tutustumisleikkiä. Leiriläiset saivat ensimakua joka ilta jatkuvaan satuun sekä leiriuutisiin. Kyseisen illan uutisten mukaan Mellilästä on löydetty uusi eliölaji, joka on nimetty ”riparius mustiloimukseksi” eli suomeksi suolaiskiaiseksi. Suolaiskiaiset ovat pystykasvuisia, merkillisesti ääntelehtiviä otuksia (oikeastihan nämä niin sanotut suolaiskiaiset ovat siis riparilaiset, vetäjät ja isoset täällä tämän vuoden riparilla). Lauloimme muiden laulujen lisäksi virren 773, jota tulemme laulamaan ja harjoittelemaan vielä lukuisia kertoja, sillä tarkoituksena on esittää virsi sunnuntain retkipäivänä Turun messussa Paavalin seurakunnalle.

Completoriumissa saimme kuulla myös henkilökohtaisia kokemuksia kauan sitten käydystä rippikoulusta ja uskosta. Päivän päätteeksi isos- ja vetäjätiimin voimin kävimme laulamassa ”Ilta on tullut luojani” ja toivottomassa hyvää yötä lorun sanoin: ”Hyvää yötä, Jeesus myötä, kiitos tästä päivästä, se oli mukava, kun Jeesus oli mukana.”

Hyvä leirihenki muodostunut nopeasti

Niin vetäjät, isoset kuin leiriläiset olivat ottaneet leirille mukaan monenlaisia soittimia. Paikalla on paljon musikaalisesti lahjakkaita nuoria. Virsiä ja lauluja säestämme vuoroin pianon, kalimban, huilun, kanteleen, ukulelen, useamman kitaran tai sähkökitaran voimin.

Ottaen huomioon sen, että tänä vuonna meillä ei ollut aloitusviikonloppua ennen rippileiriä, leirihenki alkoi muodostua todella nopeasti jo ensimmäisten päivien aikana. Olemme päässeet hyvin leirielämän vauhtiin. Leiriläiset ovat todella ihania ja tuttavallisia. Meillä isosilla on suuri kunnia olla näiden tyyppien tukena.

Meillä on ihan huikeat leiriläiset sekä isostiimi ja vetäjät. Nämä vajaat kaksi viikkoa varmasti hujahtavat nopeasti ohi ja lähdön hetket tulevat olemaan todella haikeat. Toivon, että ripari jäisi mukavana muistona rippikoululaisten mieleen, ja niin se varmaan monella jääkin. Toivon, että saamme uusia tärkeitä tuttavuuksia. Voin omasta kokemuksestani sanoa, että riparilta saadut kaverit ovat tärkeitä, ja ystävyys useimmiten kestää pitkään.

Leiriläisen haastattelu

 1. Kuka olet?

  – Ellamaija Mikkonen

 2. Oletko ollut riparia ennen leireillä, esim. lasten tai nuorten leirillä?

  – Joo, oon ollu.

 3. Mitä odotit/odotat eniten riparista?

  – Uusia kavereita ja opetuksia.

 4. Mites ulkoläksyt?

  – Ne oli hankala aloittaa, mutta sitten, kun pääsi vauhtiin, ne meni aika helposti.

 5. Tunsitko toisia leiriläisiä ennen kun tulit riparille?

  – Tiesin ehkä noin 40 %.

 6. Miten kuvailisit leiriporukkaa?

  – Kaikki on tosi kivoja.

 7. Millä yhdellä adjektiivilla kuvailisit tätä leiripaikkaa (rakennus, ympäristö)?

  – Rauhallinen.

 8. Mistä olet erityisesti tykännyt näin alkuleiristä?

  – Erilaisista kilpailuista tai peleistä, ja iltaohjelmat on ollu hyviä sekä ruoka.

 

Teksti: Päivikki Nokelainen

Kuva: Johanna Rauha