Pyhän teologian mestarit

Uutiset
7.3.2019

Göteborgin STM-ohjelman johtaja, professori Naomichi Masaki (vas), Romans Kurpnieks (ELCL), Janne Koskela ja Hannu Mikkonen.

Vuoden 2014 loppupuolella kirjoitin Lähetyshiippakunnen nettisivuille jutun, jonka otsikkona oli ”Pyhän teologian mestariksi?” Kuten lukija saattaa huomata, otsikko on lähes sama kuin käsillä olevassa artikkelissani. Kysymysmerkki kuitenkin puuttuu ja yksikkömuodon sijaan on tullut monikko. Tähän on syynsä.

24.2.2019, toisena sunnuntaina ennen paastonaikaa vietettiin Göteborgissa, Församlingsfakultetenin tiloissa valmistujaisjuhlaa. Kolme luterilaista pastoria valmistuivat STM-kurssilta. Sain olla yksi näistä kolmesta, jotka olivat aloittanet Master of Sacred Theology (STM)-opinnot tammikuussa 2014. Nyt hieman yli viiden vuoden, monen Göteborgissa vietetyn viikon, yhden Wittenbergin viikon, koulunpenkin kulutuksen, lukuisten luentojen, pitkien keskustelujen, sähköpostien vaihdon, kirjojen ja artikkelien lukemisen sekä monien papereiden tuottamisen jälkeen olivat opinnot ohi. Koulutus, joka alkoi kokeiluna vuoden 2014 alussa, sai nyt ensimmäiset hedelmänsä, kun pastorit Janne Koskela, Romans Kurpnieks-Logins (Latvian luterilainen kirkko) ja minä saimme päähämme hassut hatut ja yllemme ”harrypotter” -viitat. Janne-pastori kulki opintonsa ns. tavallista tietä ja kirjoitti pitkän lopputyön (thesis), jossa käsitteli ehtoollisliturgiaa. Minä ja Romans-pastori teimme lisäkursseja eli kuljimme ns. ei-thesis tietä.

Koulutuksen ja kurssit on järjestänyt Concordia Theological Seminary (Fort Wayne, Indiana – USA) ja Församlingsfakulteten (Göteborg, Ruotsi). Opettajina ovat toimineet molempien opinahjojen professorit ja luennoitsijat (amerikkalaisia, japanilainen, ruotsalaisia, saksalainen, suomalainen). Opiskelijoina on ollut, ja on edelleen, luterilaisia pastoreita sekä teologian opiskelijoita ainakin seuraavista maista: Islanti, Japani, Latvia, Moldova, Norja, Romania, Ruotsi, Suomi, Tanska, Tsekki, Ukraina, Venäjä, Yhdysvallat. Opetuksesta ja kurssista vastaavana  on past. Naomichi Masaki (PhD), CTS Fort Wayne.

Jos kurssin opetusta ja tutkinnon laajuutta sekä vaativuutta vertaa meikäläisen teologian opiskelun tasoon, vastaa STM-tutkinto lisensiaatin tutkintoa vaativuudeltaan ja tasoltaan. Tutkinto on hyvin arvostettu Pohjois-Amerikassa ja minimivaatimuksena, että voi opettaa esimerkiksi Missouri Synodin seminaareissa. Lähetyshiippakunnan pastoreista STM-tutkinnon ovat suorittaneet aiemmin Fort Waynessa Juhana Pohjola, Markus Pöyry ja Esko Murto. Tällä hetkellä Göteborgissa pidettävillä kursseilla tai lopputyötään tekemässä ovat pastorit Otto Granlund, Antti Leinonen ja Patrik Saviaro. Myös yksi suomalainen pastori, joka ei kuulu LHPK:n pappiskollegioon on tekemässä kurssin lopputyötä.

Paavali kirjoittaa Timoteukselle (2. Tim. 2:1): ”Ja minkä olet kuullut minulta ja minkä monet ovat todistaneet, usko se luotettaville miehille, jotka sitten ovat soveliaita muitakin opettamaan.” – Tässä on oikeastaan lausuttu se, mistä teologian opiskelussa on kysymys; seurakunnan kaitsemisesta ja opettamisesta. Toki on hyödyllistä saada tietoa ja hienoa opiskella hyvää teologiaa. Pastori, tai tuleva sellainen, ei kuitenkaan opiskele vain itsensä tähden tai varsinkaan lisätäkseen ansioluetteloaan, vaan Kristuksen lauman hyväksi. Evankeliumin opin on oltava jatkuvasti selkeä, puhdas ja kirkas. Mitä pitemmälle maailman aika etenee, sitä enemmän Jumalan kirkkoon yrittää pyrkiä vääriä oppeja ja opettajia. Siksi lauma tarvitsee paimenia, joilla on terävä sanan miekka, vitsa ja sauva joilla johtaa Jumalan kansaa ja tukkia vastustajien suut. Toki tässä samalla, Jumalan salaisuuksia tutkiessa, tulee itsekin ravituksi.

Haluan rohkaista kaikkia pastoreita tai tulevia sellaisia, että seuraavat tässä kohden meidän valmistuneiden jälkiä. Seurakuntia ja seurakuntalaisia kehotan rukoilemaan hyvän teologisen opetuksen, opettajien ja opiskelijoiden puolesta. Tahdon myös tuoda esille sen, että koulutus ei suinkaan ole ilmaista, vaan esimerkiksi Suomen Luther-säätiö on panostanut opintoihimme tuntuvasti. Samoin monet seurakunnat Yhdysvalloissa; siellä on koottu lahjoja kurssimaksujemme kattamiseksi. Tämä on, näin rohkenen sanoa, Jumalan meille avaama mahdollisuus ja työ, jota tunnustava luterilainen kirkko ympäri maailmaa on toteuttamassa.

Lopuksi haluan kiittää Concordia Theological Seminarya ja sen henkilökuntaa. Yhtä paljon kiitän Församlingsfakulteteniä ja sen henkilökuntaa. Lämmin kiitos myös kaikille opiskelukavereille; monista heistä on tullut hyviä ystäviä. Erityinen kiitos omalle perheelle, joka on saanut sietää perheenpään poissaoloista johtuvia rasituksia. Sama koskee myös seurakuntia, joissa palvelen (Filippus – Kajaani, Daniel – Iisalmi). Kirkkomme eli Lähetyshiippakunta ja Suomen Luther-säätiö on hyvin pitkälle  mahdollistanut opintomatkamme.

Kiitos!

Hannu Mikkonen

Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä, valkeuksien Isältä, jonka tykönä ei ole muutosta, ei vaihteen varjoa. (Jaak. 1)

Jumalalle yksin kunnia!

Tohtori Masaki asettaa akateemisia tunnuksia Hannu Mikkosen harteille.

Janne Koskela

Janne Koskela, Hannu Mikkonen ja Romans Kurpnieks (ELCL).

Vastavalmistuneet yhdessä FFG:n vastuunkantajien ja Dr. Masakin kanssa.