Piispanvaali käynnistyi

Uutiset
11.2.2013

Kokouksessaan 6.2. Ruotsin ja Suomen lähetyshiippakunnan konsistori tutki kaksi papiston keskuudestaan nimeämää piispaehdokasta: teol. lis. Sakari Korpisen ja rovasti Risto Soramiehen. Kummatkin katsottiin kelvollisiksi piispanvirkaa hoitamaan, ja vaali näiden kahden välillä toimitetaan hiippakunnan perustamiskokouksen yhteydessä 16.3. Lahdessa.

Monessa Luther-säätiön seurakunnassa tunnettu pastori Sakari Korpinen on yli nelikymmenvuotisen pappisuransa aikana tullut tutuksi luterilaisille ympäri Suomea. Suurimman osan työurastaan Sakari on tehnyt Evankeliumiyhdistyksen (Sley) palveluksessa eri tehtävissä mm. kouluttajana ja julistajana. Vanhojen kirjojenkin keräilijänä kunnostautunut, ”bibliofiiliksi” tunnustautuva pastori on myös toiminut kirjojen kustannustyössä ja useammankin lehden toimituksessa. Luther-säätiön työssä Sakari on ollut mukana alusta asti, ja tästä tehtävästä hän jäi täysinpalvelleena eläkkeelle vuonna 2009.

– Olen saanut nähdä miten yhteinen työnäky on ajanut pappeja ja seurakuntalaisia työhön. Painopisteen pitää olla koko ajan pelastussanomassa – se innostaa ja vie eteenpäin. Samalla piispan täytyy kiinnittää huomiota myös paimenten hyvinvointiin; on pidettävä huolta siitä, että papit ja pappien perheet jaksavat, Sakari muistuttaa.

Risto Soramies on tehnyt elämäntyönsä pääosin Suomen rajojen ulkopuolella, ja on siksi osalle seurakuntalaisia tuntemattomampi hahmo. Vuodesta 1972 lähtien Risto on toiminut tehtävään erotettuna lähetystyöntekijänä, missä tehtävässä hän pysyikin eläkkeelle jäämiseen 2011 asti. Työura ensin Saksan muslimien parissa ja sen jälkeen Istanbulin luterilaisessa kirkossa, yhdessä jatkuvan teologisen opiskelun (mm. Heidelbergin yliopistossa sekä Suomen akatemian tutkijana) kanssa on tehnyt Ristosta yhden Suomen syvällisimmistä Islamin tuntijoista. Risto on toiminut Suomen Luther-säätiön hallituksessa vuodesta 2012.

– Me julistajat saatamme ajatella, että uskon perusasiat on niin moneen kertaan saarnattu ja selitetty, että seurakunnalle on keksittävä jotain uutta sanottavaa. Tämä on kuitenkin kiusaus, jota vastaan pitää kamppailla. Piispana tahtoisin itse pysyä ja auttaa myös muita pysymään uskon yksinkertaisessa, elävässä ja varmassa perustuksessa, Risto kertoo.

Uusi piispa siunataan tehtäväänsä Helsingissä 4.5.2013. Kaikki hiippakunnan työn ystävät ovat tervetulleita!