Piispa Risto Soramiehestä muotokuva

Uutiset
3.6.2014

Piispa Risto Soramiehen muotokuvaLähetyshiippakunnan pappiskollegion vuosikokouksen yhteydessä 3.6.2014 Pälkäneellä paljastettiin piispa Soramiehestä tehty muotokuvamaalaus. Teos oli tilattu taiteilija Ville Löppöseltä. Maalauksen teemaksi syntyi rakentuva seurakunta.

Ville Löppösen mukaan maalauksessa piispa seisoo maailman myrskyissä evankeliumikirja kädessään kultaisen kehikon ympäröimänä.

– Maalaus kuvastaa rakentuvaa kirkkoa. Kehikkoon on kuvattu keskeisimmät kirkon symbolit: alfa ja omega, Kristus-monogrammi, Herran Pyhä Ehtoollinen ja kaste. Kehikko on kultainen, koska kulta on pyhyyden ja Luomattoman Valon symboli. Seurakunta on Kristuksen pyhittämä ja loistaa Kristuksen valoa.

Ville Löppönen maalasi myös emerituspiispa Matti Väisäsen muotokuvan.

– Matti-piispa on muotokuvassaan kuvattu pimeässä. Hän on kuin pimeässä loistava majakka, joka näyttää suuntaa Suomen evankelisluterilaisen kirkon yössä. Nyt on Riston vuoro jatkaa Matin aloittamaa työtä ja rakentaa eteenpäin maanpäällistä kotia Jumalan kansalle, joka vaeltaa maailman myrskyissä.

Maalauksessa Risto-piispa seisoo tukevasti kuvassa valmiina kulkemaan seurakuntansa edellä, ei omassa voimassaan vaan armolahjan voimasta, joka tulee esiin piispan asustuksesta.

– Keskiössä on risti, paimensauva ja valkoinen vaate. Kyse on siis hengellisestä varustuksesta. Kaikki on annettua ja ilmoitettua. Jumala ei hylkää kansaansa pimeimpinäkään aikoina, Minulle heräsi myös ajatus jonkinlaisesta erämaavaelluksesta jota luterilaisuus käy läpi. Siksi piispa seisoo ikään kuin autiomaassa. Hän on johdattamassa keitaalle, Löppönen kertoo.

Risto Soramiehen muotokuva sijoitetaan Lähetyshiippakunnan kansliaan Koinonia-keskukseen, Kalevankatu 53, Helsinki.