Piispa puhekiertueella Yhdysvalloissa

Uutiset
23.11.2021

Kansainvälinen luterilainen neuvosto (ILC) oli kutsunut piispa Juhana Pohjolan puhekiertueelle 9.11.—17.11.2021 Yhdysvaltoihin. Kierroksen otsikkona oli: On Account of Me, You will stand. Taustalla oli ILC:n viime heinäkuussa julkaisema protesti ja vetoomus kansanedustaja Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan puolesta heitä vastaan nostetun rikossyytteen tähden. Kiertueella piispa puhui Washington DC:ssä, Fort Waynessa, Indianapoliksessa, Bostonissa ja Westminsterissä. Lisäksi ohjelmaan kuului useita tapaamisia ja haastatteluja.

Washington DC:ssa Pohjola vieraili puhumassa ILC:n edustajien pääsihteeri Timothy Quillin, pastori Roger Jamesin ja tiedottajan Mathew Blockin kanssa uskonnon – ja sananvapauden puolustamiseen keskittyvän järjestön Alliance Defending Freedomin pääkonttorissa.

Kiertuepuheessaan Pohjola valotti Lähetyshiippakunnan syntyä ja Päivi Räsäsen kirjoittaman opetusvihkosen aiheuttamaa oikeusprosessia.  Piispa toi esille, miten rikossyyte Suomessa on osa laajempaa kulttuurimurrosta, jossa rotuun, sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautuneisuuteen liittyvät identiteettikysymykset muodostavat moraalisen kompassin ja aikamme suuren kertomuksen hyvän ja pahan välillä. Suuntaus on kaventaa sanan- ja uskonnonvapautta ideologisesti värittyneillä tasa-arvotulkinoilla. Pohjolan puheen päähuomio oli siinä, miten kristityt vastustuksesta huolimatta saavat rohkeasti tunnustaa uskoaan, opettaa Jumalan hyvää luomisjärjestystä, rukoilla vastustajienkin puolesta ja elää syntien anteeksiantamuksen lahjasta.

Jumala, luominen, lankeemus, sovitus ja oikea kristillinen elämä kuuluvat kirkon opetuksen läpi historian. Luterilaisena piispana minun kutsuni ja tehtäväni on pitäytyä näissä opetuksissa ja julkisesti niitä opettaa oli sen hinta sitten mikä tahansa. Tarkoituksena ei ole käydä kulttuurisotaa vaan kutsua ihmisiä parannukseen ja uskon kautta Kristukseen omistaa syntien anteeksiantamus ja iankaikkinen elämä. Tässä kaikessa kyseessä ei ole ensisijaisesti lainopilliset asiat vaan Kristuksen evankeliumi.

Fort Waynessa Pohjola vieraili Lähetyshiippakunnan sisarkirkon Lutheran Church Missouri Synodin pappisseminaarissa Concordia Theological Seminaryssa, jossa oli opiskellut vuosina 1997—1998. Hän tapasi niin opettajakuntaa kuin opiskelijoita sekä saarnasi seminaarin kappelissa. Lisäksi piispa vieraili kahdessa Fort Waynen St. Paulin ja Indianapoliksen esikaupungissa Advent Lutheran seurakunnissa. Tämän jälkeen matka jatkui Missouri synodin seurakuntiin Bostonissa ja sen lähellä sijaitsevan Westminsterissä. Siellä Pohjola tapasi myös useita suomalaisjuuria omaavia seurakuntalaisia.

Puhekiertue syvensi Lähetyshiippakunnan yhteyksiä sisarkirkkoon Yhdysvalloissa, teki ILC:n työtä tunnetuksi ja nosti esille yhteisiä kulttuurihaasteita, joita kristityt kohtaavat sanan- ja uskonnonvapauden saralla. Sydämellinen vastaanotto, rohkaisu ja tuki ilmaisivat, ettemme Lähetyshiippakunnassa ole yksin vaan tuhannet esirukoilijat muistavat meitä Suomessa.

Lisää:

Issues etc. https://issuesetc.org/2021/11/11/3152-the-prosecution-of-a-finnish-lutheran-bishop-for-statements-on-human-sexuality-bishop-juhana-pohjola-11-11-21/

ILC striimattu luento: https://ilc-online.org/2021/10/18/american-lecture-tour-by-bishop-juhana-pohjola/

CTS seminaari kappelisaarna 12.11.: https://www.ctsfw.edu/daily-chapel/

Christian today: Christians must be ready to pay the price for their beliefs, says Finnish bishop facing trial for sexuality views

The Federalist: In Case With Global Implications, Finland Puts Christians On Trial For Their Faith

Kuvat: Mathew Block