Pappisvihkimys Addis Abebassa

Uutiset
20.12.2016

Kolmantena adventtina 11.12.2016 vihittiin Etiopian somalivähemmistön luterilaisen kirkon ensimmäiseksi pastoriksi Mohamed Gurhan, entinen muslimi, joka tuli kristityksi 1980-luvun lopulla. Mohamed Gurhanin elämästä on Marja-Liisa Nore kirjoittanut Pyhäkön Lampun joulunumerossa.

Pappisvihkimys marttyyri Gudina Tumsan salissa

Pappisvihkimys marttyyri Gudina Tumsan salissa

Vihkimys tapahtui Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa luterilaisen Mekane Yesus -kirkon tiloissa. Paikalla oli somalikristittyjä – jotkut heistä vielä kastamattomia – sekä muitten kirkkojen edustajia, yhteensä noin 50 henkeä. Piispa Risto Soramiestä avusti kaksi etiopialaista pastoria, pastori Jonas Mekane Yesus -kirkosta ja pastori Mekonen Etiopian evankelisluterilaisesta kirkosta sekä tohtori Anssi Simojoki.
Etiopiassa somalikristityillä on lain ja viranomaisten puolesta vapaus harjoittaa uskoaan, kuten somalimaakunnan pääministeri vakuutti vastaanotollaan kirkon ja Lähetyshiippakunnan edustajille. Hallituksen toivomuksena on, että tämä luterilainen kirkko perustaa koulun niin pian kuin se on mahdollista.

Ordinaation jälkeen: pastori Mohamed Gurhan ja piispa Risto Soramies

Ordinaation jälkeen: pastori Mohamed Gurhan ja piispa Risto Soramies

Muslimit eivät tietenkään katso suopeasti islamista luopuneita heimolaisiaan. Siksi pappisvihkimyksen paikka oli sopiva: se on omistettu Mekane Yesus -kirkon 1979 marttyyrina kuolleen pääsihteerin Gudina Tumsan muistolle. Kommunistit eivät aikanaan keksineet parempaa keinoa päästä kristityistä vihollisistaan, kuin vangitsemalla, peloittelemalla ja murhaamalla. Kirkko on kuitenkin vain kasvanut noidenkin vainojen jälkeen.

Mohamed Gurhan toimi n. 9 vuotta yhteistyössä Anssi Simojoen kanssa luterilaisen kirjallisuuden käännösprojektissa. Hän on myös opiskellut teologiaa ja kasvanut luotetuksi johtajaksi pienelle laumalleen. Tällä kirkolla on kaksi seurakuntaa: toinen Addis Abebassa ja toinen somalimaakunnan pääkaupungissa Jigjigassa.

Anssi Simojoki opettamassa katekismusta tulkin avulla

Anssi Simojoki opettamassa katekismusta tulkin avulla

Anssi Simojoki ja Risto Soramies tapasivat molempien seurakuntien jäseniä ja opettivat heille katekismusta yhteensä viikon ajan, n. 6 tuntia päivässä!

Etiopian luterilainen somalikirkko on Lähetyshiippakunnan lähetyskohde, ja sen vastavihitty pastori pitää säännöllisesti yhteyttä hiippakuntamme lähetysvastaaviin ja piispaan. Sillä on hyvät suhteet Etiopian muihin kirkkoihin, erityisesti luterilaisiin. Päämääränä on tietenkin kirkon itsenäistyminen kaikin tavoin. Kirkko on tietenkin esirukousten tarpeessa ja toistaiseksi myös taloudellisen tuen varassa.

Pastorit Anssi Simojoki, Jonas, Mekonen ja Mohamed Gurhan.

Pastorit Anssi Simojoki, Jonas, Mekonen ja Mohamed Gurhan.