Nuoret teologit kokoontuivat Koinoniaan

Uutiset
13.2.2019

Helmikuun toisena viikonloppuna (8.–10.2.) järjestettiin Helsingin Koinonia-keskuksessa järjestyksessään kahdeksas Network of Young Lutheran Theologians -konferenssi, tuttavallisemmin NYLT. Kokoontumiseen saapui noin 35 nuorta pastoria tai teologia eri puolilta maailmaa. Suomalaisten lisäksi läsnä oli ihmisiä ainakin Ruotsista, Norjasta, Romaniasta, Isosta-Britanniasta, Saksasta ja Yhdysvalloista. Moni näistä maista onkin isännöinyt NYLT-konferensseja menneinä vuosina.

Konferenssiviikonloppujen tarkoituksena on tarjota nuorille Raamattuun ja luterilaiseen tunnustukseen sitoutuville pastoreille ja teologeille mahdollisuuksia verkostoitua muiden tunnustuksellisten kirkkojen teologeihin.

– NYLT-konsepti syntyi kesällä 2011 tarpeesta luoda verkostoja luterilaisten kesken ympäri Eurooppaa. Työ haluttiin aloittaa teologian opiskelijoiden keskuudessa kahdesta syystä. Toisaalta opiskelijoilla on keskimäärin työssäkäyviä enemmän aikaa osallistua tämän kaltaisiin tapahtumiin. Toisaalta teologian opiskelijoiden parissa tehtävä työ on hedelmällistä, sillä he ovat kirkkojensa tulevia työntekijöitä, kertoo NYLTin syntyvaiheista pastori Sebastian Grünbaum.

Kristillinen totuus totuudenjälkeisessä ajassa

Viikonlopun ohjelma koostui keskustelevista sessioista, yhteisistä rukoushetkistä, ruokailuista ja vapaamuotoisemmasta yhdessäolosta. Varsinaisissa sessioissa oli alustuksia, mutta paljon konseptissa on tarkoituksellisesti jätetty tilaa ryhmissä keskustelemiselle. Keskustelun tarkoituksena on paitsi verkostoitua myös tutustua muiden tunnustukselle uskollisten luterilaisten kirkkojen elämään eri puolilla Eurooppaa.

Tämän vuoden keskusteluteemana oli muun muassa totuuden luonne. Kun kristillisiä uskomuksia pidetään lähinnä mielipiteinä, totuudesta puhuminen on tärkeää. Tärkeää on myös miettiä, kuinka oikea usko Jumalan sanasta perimmäisenä totuutena voidaan välittää eteenpäin maailmassa, jossa kilpailevia totuuksia on monia ja niitä saatetaan pitää samanarvoisina.

Uudet ja vanhat ystävät houkuttelevat mukaan

Jo muutaman vuoden ajan vakiokasvona viikonlopuissa on ollut Lutheran Church—Missouri Synodin Euraasian lähetystyöstä vastaava pastori James Krikava.

– Missouri-synodilla on halu tukea tämänkaltaisia tapahtumia, joissa luterilaiset kirkot ympäri Eurooppaa kokoontuvat yhteen. Tällainen tapahtuma voi olla myös luomassa tulevaisuudessa tarpeellisia kontakteja lähetystyötä ajatellen, Krikava kuvailee.

Monet ovat osallistuneet NYLT-konferenssiin jo useita kertoja. Kyselyjen perusteella kerta toisensa jälkeen paikalle houkuttelevat paitsi laadukas ohjelma keskusteluineen myös vuosien varrella saadut tuttavat ja ystävät.

– Muiden tunnustuksellisten kirkkojen teologeihin ja pastoreihin tutustuminen rikastuttaa omaa näkemystä. Konferenssissa käyminen muistuttaa myös siitä, ettemme ole yksin luterilaisen uskomme kanssa, Saksasta neljättä kertaa osallistuva Tobias Schülze tiivistää.

 

Teksti: Timo Marttinen
Kuva: Samuli Siikavirta