Nostakaa päänne

Blogi
31.7.2019

Lähetyshiippakunnan ensimmäinen kesäjuhla pidetään Loimaalla tänä kesänä. Juhlavieraita kutsutaan aiheella Nostakaa päänne. Teema ei tarkoita, että meitä kutsuttaisiin nostamaan nenämme, koska juuri meidän juhlateltassamme asuisi suurin hengellinen into ja palavuus. Juhlakentällämme ei pidetä hengellistä paraatikatselmusta itseä tai muita varten. Meitä ei liioin kehoteta nostamaan päätämme, jotta erottuisimme päätä pitempinä kaikista muista. Meillä ei ole näyttää asuntovaunumerta, kymmeniä tuhansia tyhjiä puurolautasia eikä vuosisataisia koskettavia traditioita. Emme nosta päätämme edes siksi, että saisimme kolistella rauhassa oppineita luterilaisia päitämme keskenämme ja vakuuttaa itsemme ja toiset viisaudestamme. Meillä ei ole mitään omaa viisautta tuotavana, vaan ainoastaan se, minkä kirkko on aina Jumalan ilmoitussanasta uskonut ja tunnustanut.

Nostakaa päänne on kutsu aroille, helposti ajassamme kyyryyn meneville ja liian usein oman elämänsä vaikeuksissa itseensä käpertyneille katsoa toisaalle. Saamme nostaa päämme – ei poispäin toisista – vaan kohti jotakin. Nostakaa päänne kohti Kristusta! Meitä rohkaistaan panemaan toivomme ja uskalluksemme yksin Kristukseen ja hänen sanansa lupauksiin. Kenenkään ei tarvitse laskea päätänsä alas häpeästä ja syyllisyydestä, koska Kristuksen rakkaus ja armo riittää jokaiselle. Olet Vapahtajan juhlavieras!

Nostakaa päänne on kutsu näkemään Kristus ja hänen kaikkivaltiutensa. On välttämätöntä tunnistaa niitä virtauksia ja ongelmia, joita me ja lapsemme kohtaavat kristittyinä totuudenjälkeisessä ajassamme. Mutta vaikka luomisjärjestyksenkin selvät asiat ovat epäjärjestyksessä ja kristityt ovat yhä ahtaammalla myös sananvapauden mallimaassa Suomessa, Kristus ei ole luovuttanut valtaansa kenellekään. Ei varpunen eikä kivitasku edelleenkään putoa maahan Jumalan sitä sallimatta.

Nostakaa päänne on kutsu nähdä Kristus ja hänen uskollisuutensa kirkolleen. Vaikka kirkoilla näyttää olevan länsimaissa vielä upeat päätyseinät pystyssä, ollen kuitenkin sisältä nokea ja hiiltä kuten Pariisin Notre Dame konsanaan, niin Kristus yhä johtaa kirkkoaan. Hän edelleen kutsuu ja kokoaa Pyhän Henkensä kautta kirkkonsa myös Suomessa.

Siksi meidän ei tarvitse nostaa päätämme pälyilläksemme ympärillemme, mitä kirkostamme ajatellaan, mitä etuja on menetetty tai mitä lupia olisi tarjolla. Meille on annettu kaikki, mitä me kirkkona elämiseen ja maailmanlähetykseen tarvitsemme. Kristus ei ole peruuttanut yhtään lupaustaan eikä vetänyt takaisin yhtään lahjaansa. Toki saamme jatkuvasti opetella, miten Raamatun sanan ja sakramenttien varaan rakentuvana kirkkona osaamme tehtäväämme toteuttaa tässä ympäristössä ja hengellisesti sekavassa tilanteessa. Saamme nostaa päämme ja katsoa kiitoksella ympärillemme. Yhteinen juhlamme antaa mahdollisuuden niin lapsille kuin vanhemmille rohkaistua ja virvoittua myös toisten kohtaamisista. Paljon Kristus on jo tehnyt keskellämme ja kauttamme. Rukouksena olkoon, että moni uusikin rohkaistusi tulemaan.

”Nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä.” (Luuk. 21:28) Me saamme nostaa päämme, kohottaa katseemme tästä näkyvästä ja katoavasta kohti iankaikkisuutta. Eihän meidän toivomme ole tässä ajassa vaan tulevassa. Ei tällä maailmalla ole tarjota kyllin, vaan tulevaista me odotamme. Nostamme päätämme kohti vapautuksen päivää, kun saamme nähdä rakkaan Herramme kasvoista kasvoihin. Tätä odotuksen juhlaa me elämme joka messussa kaikissa seurakunnissamme kesät ja talvet. Mutta nyt pystytetään hetkeksi yhteinen juhlateltta. Kristus kutsuu meitä juhlavieraikseen.

Tervetuloa Loimaalle Lähetyshiippakunnan kesäjuhlaan!

Juhana Pohjola
Hiippakuntadekaani