Miehuuden viidet kasvot paljastuvat

Uutiset
9.5.2019

Miten saavuttaisin miehisen ylivallan perheessäni ja lähipiirissäni?

Kuinka onnistuisin ratkaisemaan kaikki puolisoni ongelmat?

Entä miten löytäisin tosi miehen sisimmästäsi?

Monenlaisten kysymysten parissa painivat myös ne miehet, jotka löysivät tiensä Lähetyshiippakunnan valtakunnalliseen miesten viikonlopputapahtumaan ”Miehuuden viidet kasvot” maaliskuun viimeisenä viikonloppuna. Ensimmäisen kerran vastaava leiri järjestettiin vuonna 2017 Tuusniemellä, jolloin paikalla oli yli 40 miestä. Tällä kertaa Kukkian keitaalla järjestetylle leirille saapui 27 miestä, joiden joukossa oli vain kourallinen edelliselle leirille osallistuneista. Viikonlopun aikana miehuuden viisistä kasvoista – kuningas, taistelija, rakastaja, mentori, ystävä – piti Sami Gråsten alustukset, joiden jälkeen aiheisiin pureuduttiin pienryhmissä.

Alustukset olivat toisaalta yleisiä katsauksia miehuuteen ja toisaalta syvällisiä analyyseja kasvuympäristön ja elämänhistorian vaikutuksista siihen, millaisia miehiä olemme nyt. Alustuksissa tarkasteltiin, mihin miehuus kutsuu ja haastaa: mitä on olla palveleva johtaja? Kuinka puolustan perhettäni uhrautuvasti? Mitä tarkoittaa puolison tietoinen rakastaminen? Miksi on tärkeää elää yhteydessä muiden miesten kanssa? Sukupuolten eroja häivyttävän kulttuurin keskellä oli virkistävää ja tarpeellista kuulla asioita selkeästi miehille suunnattuna. Pienryhmissä jaettiin kokemuksia, oivalluksia ja oppeja, joita eri ikään ehtineet miehet olivat elämänsä varrella saaneet. Monia hyviä käytännön vinkkejä jaettiin niin alustuksissa, pienryhmissä kuin saunan lauteillakin. Useammasta suusta kuului myös toiveikas kysymys siitä, olisiko seurakuntiemme naisille tarjottavissa vastaavanlaista leiriä.

Alustusten ja pienryhmien lisäksi päivää rytmitti ja tasapainotti hetkipalvelukset. Kun alustukset ja pienryhmäkeskustelut ohjasivat näkemään itsessä uusia ja vanhoja vikoja, likoja ja haavoja, hetkipalveluksissa joka mies ohjattiin Kristuksen luokse, Hänen, joka uudistaa, puhdistaa ja parantaa. Mukana leirillä oli myös useampia pastoreita yksityisen ripin mahdollisuutta varten. Sunnuntaina koko leirijoukko suuntasi vielä Tampereelle Pyhän Johanneksen luterilaisen seurakunnan messuun.

Entäpä ne alun kysymykset? Leirin antimista poimittuna vastaukset voisivat näyttää tältä:

  1. Miehinen ylivalta ei ole Raamatun opetus, vaan henkilökohtaista moraalista epäonnistumista. Älä siis tähtää siihen. Tähtää sen sijaan johtajuuteen, joka palvelee ja puolustaa.
  2. Mitä jos kokeilisit ongelmanratkaisun sijaan vain kuuntelemista?
  3. Tosi miehuus ei löydy sisimmästäsi, vaikka kuinka kaivaisit. Miehuus siirtyy mieheltä toiselle. Älä siksi jää yksin.