Luterilainen vaihtoehto

Blogi
26.8.2018

Milloin on aika etsiä vaihtoehtoa? Jokainenhan kaipaa uusia mahdollisuuksia, koska vaihtoehdottomuus on ahdistavaa. Mitä useampaa sorttia, sen parempi. Taakse ovat jääneet yhden merkin, yhden värin ja yhden mallin ajat. Mitä yksilöllisempää palvelua ja henkilökohtaisemmin räätälöityjä tuotteita, sitä myyvempää. Taakse ovat myös jääneet ajat, jolloin joku kertoi mihin kuulua, mitä ajatella, miten uskoa ja kuinka elää. Mitä enemmän vapautta toteuttaa itseä ja uskoa omalla tavalla, sitä aidompaa elämää.

Niin paljon kuin hyvää ja huonoa tähän valintojen ja vaihtoehtojen maailmaan sisältyykin, Kristus Jeesus ei suostu astumaan sen sisälle. Hän ei ole vaihtoehto muiden joukossa. Hän ei ole valintamahdollisuus, jonka voit ottaa tai jättää mielihalusi mukaan. Ihmisen tärkeimmässä asiassa puhe valinnanvapauksista loppuu. Jeesuksen majesteetilliset sanat vaientavat kaikki markkinapuheet: ”Te ette valinneet minua, vaan minä valitsin teidät.” (Joh. 15:6) Jäljelle jää arka rukous: Herra, saanko minäkin olla sinun omasi?

Vain tämä totuus mielessä me voimme ja meidän tuleekin kysellä, miten ja missä vaellamme Kristuksen Jeesuksen laumassa. Me emme johda kirkkoa, vaan Jeesus johtaa sanansa kautta. Meidän osamme on kuulostella, missä Hyvän Paimenen ääni kuuluu.

Lähetyshiippakunta on yksi vaihtoehto kirkkojen ja järjestöjen kirjavalla hengellisellä kentällä Suomessa. Emme suinkaan väitä olevamme ainoa vaihtoehto. Vaihtoehtoa tarvittiin – ei vaihtelunhalusta eikä oikeassa olemisen tai näyttämisen tarpeesta. Vaihtoehdosta tuli meille elinehto. Ehkä moni muukin kyselee rukouksin vaihtoehtoa.

Jos et voi hyväksyä, että Raamatun selvän sanan yli kävellään kerta toisensa jälkeen kirkollisessa päätöksenteossa ja kannanotoissa, tarvitset vaihtoehdon. Jos perinteinen kristillinen käsityksesi ihmisestä, mieheydestä, naiseudesta, avioliitosta ja elämän pyhyydestä muuttuvat muille ongelmaksi, on aika pohtia vaihtoehtoa. Jos ymmärryksesi kirkon perustehtävästä ihmisten pelastamiseksi Kristuksen ristinevankeliumin kautta nähdään toissijaiseksi tai jopa vahingolliseksi, olet vaihtoehdon tarpeessa. Jos omatuntosi ei anna myöden sopeutua vaieten ja väistellen enemmistökirkon eksytykseen, vaihtoehto on tarjolla.

Jos et voi iloita siitä, että jumalanpalvelus muuttuu Jumalan Karitsan palvonnasta lampaiden viihdyttämiseksi, vaihtoehto voi tulla kyseeseen. Jos olet uupunut tarkkailemaan, miten sinä koet sydämessäsi uskoa ja rakkautta sen sijaan, että lepäisit Isän sydämen armossa ja rakkaudessa, vaihtoehdon aika voisi olla käsillä. Jos huomiosi on siinä, mitä sinun tulee tehdä ja miten sinun tulee antautua Jeesukselle eikä siinä, mitä Vapahtaja on tehnyt ja tekee sinun hyväksesi, suosittelen luterilaista vaihtoehtoa.

Jos olet väsynyt elämään yksinäisenä lampaana ja kiertelemään paikasta toiseen, voisit miettiä vaihtoehtoa. Jos et tiedä, mistä löytyisi ravitseva jumalanpalvelus ja luotettava luterilainen opetus, voisit harkita vaihtoehtoa. Jos et tiedä, mihin seurakuntaan kuulut ja kuka on sinun paimenesi, tarvitset vaihtoehdon. Jos pohdit, missä lapsesi voivat kasvaa Hyvän Paimenen sylissä, tutustu vaihtoehtoon.

Jos sinua innostaa rakentaa seurakuntaa ja kirkkoa pienin resurssein mutta kokonaisen Jumalan sanan kanssa, vaihtoehto on olemassa. Jos haluat olla tavoittamassa uusia ihmisiä ja johtamassa heitä Jeesuksen yhteyteen seurakunnassa, vaihtoehto löytyy läheltä. Jos et pelkää jakaa tavallisten kristittyjen kanssa seurakunnassa elämisen iloja ja suruja sekä voittoja ja tappioita, rohkaisen sinua tutustumaan vaihtoehtoon. Jos haluaisit palvella lahjoillasi toisia, mutta et olet löytänyt tapaa, rukoile vaihtoehdon löytymisen puolesta. Jos haluat kulkea kasteesta hautajaisiin luterilaisen kirkon yhteydessä, vaihtoehto on ulottuvillasi.

Jos kyselet, missä voi elämässä epäonnistuneena ja kristinopista tietämättömänäkin kysellä uskosta ja elämästä Jumalan sanasta vastauksia etsien, tämä vaihtoehto on käytettävänäsi.

Jos et jaksa elää huonon omantunnon kanssa ja epävarmana Jumalan lapseudesta, tule ja omista Jeesuksen armon sanat ja teot: Sinun edestäsi annettu ja vuodatettu syntiesi anteeksiantamiseksi.

Jos kaipaat jumalanpalvelusta elämäksi ja seurakuntaa kodiksi, tervetuloa tutustumaan Lähetyshiippakunnan seurakuntiin!

Juhana Pohjola
hiippakuntadekaani