Lähetyshiippakunnan uusi piispa Risto Soramies: ”Jeesuksen tähden pysymme kiinni tunnustuksessa”

Uutiset
4.5.2013

Lauantaina 4.5. toimitettiin piispan virkaan vihkiminen, jossa rovasti Risto Soramiehestä tuli maaliskuussa perustetun Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan ensimmäinen piispa. Vihkijänä toimi piispa Matti Väisänen avustajinaan piispa Thor Henrik With Norjan evankelis-luterilaisesta hiippakunnasta Det evangelisk-lutherske stift i Norge ja Roland Gustafsson Ruotsin lähetyshiippakunnasta Missionsprovinsen i Sverige.

Vihkimistilaisuus keräsi Kalliossa sijaitsevaan Pyhän Sydämen kappeliin yli 450 kirkkovierasta. Vieraita oli saapunut ympäri Suomea noin kolmestakymmenestä Lähetyshiippakunnan seurakunnasta. Ulkomaisten kirkkojen lähettämiä edustajia oli saapunut mm. Saksasta, Englannista, Kanadasta ja Yhdysvalloista.

Vihkimysmessun myötä Lähetyshiippakuntaa edeltäneen kirkollisen rakenteen Missionsprovinsen i Sverige och Finland piispana toiminut Matti Väisänen jää eläkkeelle piispanviran hoitamisesta. Vihkipuheessaan Väisänen käsitteli mielenrauhaa, josta kristityt saavat nauttia luottaessaan Jumalan armoon ja huolenpitoon. Sisäisen rauhan rinnalla voi kuitenkin olla ulkoa päin tuleva ahdistus.

– Piispana sinun tehtäväsi on puolustaa Jumalan sanan miekalla Raamattuun ja kirkkomme tunnustukseen pitäytyen Jumalan laumaa ja sen paimenia tarvittaessa aina vankeuteen ja marttyyriuteen saakka, väistyvä piispa Matti Väisänen muistutti.

Saarnassaan vihittävä piispa Risto Soramies käsitteli Jeesuksen opetusta Pyhästä Hengestä synnin, tuomion ja vanhurskauden paljastajana. Jumala edellyttää rakkautta: ”Rakasta Jumalaa kaikesta voimastasi ja lähimmäistäsi, niin kuin itseäsi.”

– Jumalan vaatimus on raudanluja. Mittaa sillä itseäsi. Miten sinun käy? Eikö vanhurskaus, rakkaus tuomitse sinut?

Kristinuskon vastaus ihmisten rakkaudettomuuden ongelmaan on Jumalan rakkaus, joka armahtaa kaikki katuvat.

– Se on myös sinua varten. Turvaa Jeesukseen. Hän on sinun pelastuksesi ja aarteesi taivaassa, Soramies julisti.

Perinteisesti vihittävä piispa valitsee vihkimyksensä yhteydessä raamatunlauseen viranhoitonsa johtoajatukseksi. Jumalanpalveluksen jälkeen pidetyssä päiväjuhlassa piispa Soramies selitti valitsemaansa jaetta Heprealaiskirjeestä 4:14: ”Kun meillä siis on suuri ylimmäinen pappi, läpi taivasten kulkenut, Jeesus, Jumalan Poika, niin pitäkäämme kiinni tunnustuksesta.”

­– Jos elämämme fokus on vain itsessämme tai toisissa ihmisissä, sitä tulee varjostamaan aina tietty pettymys. Ihmiset ovat vajavaisia, myös minä viranhoidossani. Me pysymme tunnustuksessa siten, että tunnustamme omat syntimme, Soramies kuvasi.

– Jeesus, meidän ”ylimmäinen pappimme” on täydellinen. Tunnustuksesta kiinni pitäminen merkitsee meille sitä, että turvaamme häneen ja perustamme elämämme hänen varaansa.