Kirje pastorille

Blogi
12.7.2018

Pastori, sinulta puuttuu katu-uskottavuutta.

Kuinka voisit auttaa alkoholisteja seurakunnassasi, kun itse et ole ollut alkoholisti? Koskaan et ole ollut sammunut, pidätetty rattijuopumuksesta tai käyttänyt huumeita. Kuinka olisitkaan uskottava apu niille, jotka ovat pohjalla, kun itse et ole siellä ollut? Sinulla ei ole hienoa tarinaa kerrottavaksi siitä, miten sinut on katuojista nostettu saarnatuoliin. Sinä olet saanut kasvaa pumpulissa, siksi sinulta puuttuu uskottavuutta.

Pastori, kuinka sinä voisit tukea avioliittonsa raunioilla seisovaa seurakuntalaistasi. Sinä et ole koskaan eronnut, sinä et ole joutunut petetyksi. Sinä et tiedä, mitä on elää avioliittohelvettiä. Sinä olet vuosikaudet elänyt tasaisen tylsää ja vähädraamaista elämää yhden vaimon kanssa. Mitä sinulla voisi olla sanottavaa niille, joilla on ollut oikeasti vaikeaa?

Pastori, sinulla ei ole vammaista lasta, vakavasti sairasta lasta, ei kotoaan karannutta ongelmanuorta. Mitä sinulla siis voisi edes olla sanottavaa vanhemmille, joilla on vaikeaa?

Pastori, sinulta puuttuu uskottavuutta, sillä et ole ollut lähetystyössä Afrikassa, et vainottuna uskosi tähden Aasiassa, et ole kohdannut katulapsia Intiassa. Itse asiassa matka Kukkian leirikeskukseen Pälkäneellä on pisin matkasi, mitä olet koskaan tehnyt.

Pastori, sinä et ole uskottava, koska et ole edes cool. Et aja moottoripyörää, et pukeudu muodikkaasti, et ole sporttinen atleetti, vaan maha on kuin rovastilla, mutta et ole edes rovasti. Nuoriso ei pidä sinua esikuvanasi, sillä olet tylsä etkä osaa heittää heille hyvää läppää. Lapset puolestaan pelkäävät sinua.

Pastori, sinulta puuttuu uskottavuutta siksikin, ettet ole tarpeeksi oppinut. Sinä et ole tohtori, et lisensiaatti, et ehkä maisterikaan. Sinua ei kukaan kutsu puhujaksi Corpus Christi-konferenssiin, ei luennoimaan ulkomaisiin pappisseminaareihin, ei esitelmöimään työntekijäpäivillekään.  Sinä et ole niin älykäs ja oppinut, kuin muut pastorit. Muiden pastorien puhuessa viisaita latinankielisiä lauseitaan ja viljellen teologisia käsitteitään sinä vaikenet ja toivot ettei kukaan näkisi lävitsesi sitä, että sinä et ymmärrä yhtään, mitä he puhuvat. Kenellekään et paljasta, että työkaverien sähköpostitkin menevät täysin yli hilseen.

Ja pastori, jos ollaan rehellisiä, niin et ole edes musikaalinen. Et soita mitään instrumenttia, et ole koskaan laulanut kuorossa. Sinä laulat itseksesi vain autossa radion mukana ja ”paljon onnea” perhejuhlissa. Liturgiset laulutkin menevät sinulta nuotin vierestä seurakunnan myötähäpeän katseiden säestämänä.

Pastori, sinulta puuttuu uskottavuutta, sillä sinä ole mikään supliikkimies. Et sinä ole se pastori, joka hurmaa ihmiset vitseillään ja saa valloittavalla persoonallaan naapurinsakin houkuteltua messuun. Et ole se, joka seurakuntalaistesi sukujuhlissa voittaa puolelleen heidän kirkosta vieraantuneet sukulaisetkin.

Sinun saarnojasi ei tulla kuulemaan matkojen takaa. Sinä et ole se karismaattinen pastori, joka täyttää hetkessä salin kuin salin kuulijoilla ja joka on kuuluisa yli maamme rajojen, ja joka kerää hetkessä megaseurakunnan ympärilleen. Sinä ilahdut niistä kahdesta uudesta ihmisestä, jotka vuodessa kirkon ovelle ilmaantuvat. Ja itse asiassa sinä olet aika huomaamaton ja tuntematon seurakuntasi ulkopuolella. Välillä tuntuu, ettei työntekijäjoukossakaan sinua huomata.

Kaikki sinussa on niin tavanomaista, arkista, mitäänsanomatonta ja laimeaa.

Pastori, sinulta siis puuttuu uskottavuutta. Mitä sitten? Kristittynä luota kasteeseesi. Pastorina luota vihkimykseesi. Pyhä Henki pani sinut kaitsijaksi seurakunnallesi. Herra sinut itse asetti virkaasi. Ja hän tiesi mitä tekee. Herra antaa sinulle hänen uskottavuutensa jaettavaksi. Pyhä Henki on sinut pannut kaitsijaksi, paimentamaan Herran seurakuntaa, jonka hän omalla verellänsä on itselleen ansainnut.

Ja vain sillä on merkitystä.

Hän halusi juuri sinut sille paikalle, missä olet. Älä etsi rohkeutta ja varmuutta julistaa ja toimia Herran sanansaattajana itsestäsi, persoonastasi, lahjakkuudestasi, elämänkokemuksistasi tai oppineisuudestasi, vaan yksin siitä, että sinulla on Herran itsensä juuri sinulle antama virka. Siispä mene rohkeasti ja tee se, mitä hän lähetti sinut tekemään.

Pastori Markus Pöyry,
Luukkaan luterilainen seurakunta,
Seinäjoki