Katsaus vuoteen 2016

Uutiset
10.3.2017

Vuoden 2016 aikana Lähetyshiippakunnan toiminta kasvoi hieman kaikilla osa-alueilla. Uusia seurakuntia liittyi kolme, jumalanpalveluksia pidettiin enemmän kuin vuonna 2015 ja niiden osallistuja määrä kasvoi. Myös seurakuntien jäsenmäärä kasvoi edellisvuodesta. Kasvaneen toiminnan kulujen kattamiseksi seurakunnat myös keräsivät enemmän taloudellista kannatusta kuin edellisvuonna. Viime vuosi oli Lähetyshiippakunnan neljäs toimintavuosi.  Tarkemmat tiedot ovat luettavissa tilastotaulukkosta. Samassa osoitteessa on myös tilastot vuosilta 2013-2015.

Lähetyshiippakunnan seurakuntien lukumäärä kasvoi jälleen vuonna 2016. Seurakuntia oli vuoden lopussa 32 ja vakiintunutta toimintaa on lisäksi useilla paikkakunnilla. Vuoden 2016 aikana uusia seurakuntia liittyi hiippakuntaan kolme. Pyhän Kolminaisuuden luterilainen seurakunta Vantaalla järjestäytyi 31.1.2016, Hyvän Paimenen luterilainen seurakunta Loimaalla järjestäytyi 3.2.2016 ja Sankt Immanuels lutherska församling Vasa:ssa 29.5.2016. Lisäksi Meri-Lapissa käynnistyi säännöllinen jumalanpalvelustoiminta. St. Barnabaksen toiminta Helsingissä lakkasi keväällä.

Lähetyshiippakunnan seurakunnat ovat hyvin erikokoisia, kolmessa suurimmassa seurakunnassa, Helsingin Pyhän Markuksen luterilainen seurakunta, Porin Sakkeuksen seurakunta ja Seinäjoen Luukkaan luterilainen seurakunta, kävijäkeskiarvo on noin 100 henkeä. Timoteuksen luterilainen seurakunta Oulusta, Pyhän Matteuksen luterilainen seurakunta Hämeenlinnasta ja Paulus-seurakunta Kouvolasta keräävät keskimäärin yli 60 henkeä jumalanpalveluksiinsa. 40-60 messuvierasta kokoaa yhteensä 8 seurakuntaa ja alle 40 kävijäkeskiarvon seurakuntia on yhteensä 18. Lähetyshiippakunta onkin muutaman ison, muutaman keskikokoisen ja lukuisien pienten seurakuntien hiippakunta.

Toiminta on kasvanut nopeasti ja varsinkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella Lähetyshiippakunnan seurakuntien verkoston voi sanoa kattavan koko Suomen. Väkilukukuun suhteutettuna suurimmat haasteet seurakuntaverkon suhteen ovatkin tulevaisuudessa pääkaupunkiseudulla ja laajemminkin Uudellamaalla.

Sami Niemi, hiippakuntasihteeri