Kasvomaskisuositus seurakunnissa – Valmiusryhmän ohjeistus seurakunnille

Uutiset
25.9.2020

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on 24.9. päivittänyt suositusta kasvomaskien käytöstä kansalaisille. Suositusta on täydennetty koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheiden ohjeilla. Alueelliset viranomaiset antavat suosituksia kasvomaskin käytöstä arvioituaan alueensa epidemiatilannetta.

Ohjeen mukaan koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Ohjeessa mainitaan erikseen kirkkotilat.

Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti ja suojaa siten lähimmäisiään.

Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen ja maskin koskettelua. Tilaisuuksiin tullaan vain oireettomana.

Valmiusryhmä kehottaa seurakuntaneuvostoja seuraamaan oman alueensa viranomaisten viestintää, ja mikäli alueelle annetaan suositus kasvomaskien käytöstä, tulee seurakuntaneuvoston ohjeistaa asiasta seurakuntaa.

Ohjeet seurakunnille, jos alueellista maskisuositusta laajennetaan:

  • Maskeja suositellaan käytettäviksi kaikissa seurakunnan tilaisuuksissa.
  • Seurakuntalaisia kehotetaan hankkimaan maskit itse.
  • Jumalanpalveluksissa ja muissa tapahtumissa pidetään tarjolla maskeja niille, joilla maskeja ei ole kirkkoon tullessa.
  • Toiminta jatkuu muuten aiempia ohjeita noudattaen.
  • Yli 50-hengen tapahtumien järjestäminen on lokakuussa mahdollista AVI:en 22.9.2020 antamien turvaväli- ja hygieniamääräysten toteutuessa.

25.9.2020 Lähetyshiippakunnan valmiusryhmä.