Janis Vanags 25 vuotta Latvian arkkipiispana – Baltian ja Pohjoismaiden tunnustukselliset piispat kutsuvieraina

Uutiset
7.9.2018


Latvian kirkon kutsuvieraat 29.8.2018 arkkipiispa Janis Vanagsin piispaksi vihkimisen 25-vuotis juhlassa Riian tuomiokirkon edustalla. Paikalla Latvian omaa papistoa, Latvian muiden kirkkojen edustajia ja Baltian ja Pohjois- ja Itä-Euroopan tunnustuksellisia piispoja.

Latvian ev. lut. kirkko vietti elokuun 29. päivänä kiitosjuhlaa. Arkkipiispa Janis Vanags vihittiin arkkipiispaksi 25 vuotta sitten. Silloin Vanags oli vasta 35-vuotias. Edellinen arkkipiispa oli menehtynyt auto-onnettomuudessa.

Latvian kirkko oli kutsunut juhlapäiväksi kirkon omien pastoreiden ja edustajien lisäksi Latvian muitten kirkkojen edustajia sekä Baltian, Itä-Euroopan ja Pohjoismaiden tunnustuksellisia piispoja, mm. Lähetyshiippakunnan piispan Risto Soramiehen. Päivän mittaan oli tilaisuuksia, joissa kirkkojen edustajat tapasivat toisiaan ja tutustuivat Latvian kirkkoon. Illalla oli juhlallinen messu Riikan historiallisessa tuomiokirkossa, joka oli täynnä.

Arkkipiispa Vanags järjesti varsinaisen juhlapäivän lisäksi kaksipäiväisen tapaamisen kutsutuille piispoille ja kirkkojen edustajille teologiseen oppilaitokseen Salduksen kaupunkiin. Päivillä keskusteltiin tunnustuksellisten kirkkojen mahdollisesta yhteistyöstä pappiskoulutuksessa. Yhteistyön tarve on suuri. Neuvotteluissa ei vielä ollut tarkoitus tehdä päätöksiä, vaan viedä asiaa eteenpäin. Päätettiin, että vuoden kuluttua pidetään kokous, jossa mahdollisesti voidaan jo keskustella konkreettisista suunnitelmista.

Latvian luterilainen kirkko oli ennen Neuvosto-aikaa kansankirkon asemassa. Siksi vieläkin sen jäsenmääräksi ilmoitetaan n. 20% väestöstä eli n. 400.000. Kirkko itse kuitenkin laskee jäsenikseen todellisesti jumalanpalveluksissa käyvät 40.000, mikä vastaa suunnilleen Suomen kansankirkon lukua. Kirkollisveroja ei kanneta, vaan kirkon talous perustuu vapaehtoisiin lahjoihin ja kolehteihin. Kirkolla on kolme hiippakuntaa.

Vuodesta 1993 lähtien Latvian luterilainen kirkko ei ole enää vihkinyt naisia pappisvirkaan. Janis Vanags on tehnyt myös selväksi, ettei Latvian kirkko tee yhteistyötä kirkkojen kanssa, joilla on epäselvä suhde homoseksuaalisuuteen, eutanasiaan ja aborttiin.

Latvian kirkolla on selvästi vakaampi asema kotimaassaan kuin muilla tunnustuksellisilla luterilaisilla kirkoilla omissa kotimaissaan. Sillä on vanhoja, arvokkaita kirkkorakennuksia ja oma teologinen koulunsa ja n. 200 seurakuntaa. Arkkipiispa Vanags ilmaisikin valmiutensa toimia tarvittaessa isäntänä tunnustuksellisten kirkkojen kokoontumisille.