Hiippakuntakokous kokoontui Helsingissä

Uutiset
22.11.2022

Lauantaina 19.11.2022 pidettiin Lähetyshiippakunnan vuosittainen hiippakuntakokous. Koolla oli lähes sata seurakuntien edustajaa, joista hieman alle puolet paikan päällä Helsingissä Koinonia-keskuksessa ja loput etäyhteyksin. Kokouksessa summattiin mennyttä aikaa ja luotiin katseita eteenpäin.

Piispa Juhana Pohjola teki avauspuheenvuorossaan nostoja sekä Lähetyshiippakunnan tilanteesta että laajemmin ajankohtaisista teemoista.

”Olemme kahden vaikean pandemiapoikkeusvuoden jälkeen saaneet harjoitella uudelleen kokoamista. Monissa seurakunnissa kipuillaan perustoiminnan jaksamisen kanssa, mutta on rohkaisevia merkkejä. On suuri ihme aina, kun uusi seurakunta liittyy osaksi kirkkoamme, kuten syksyllä Salossa apostoli Johanneksen seurakunta. On riemastuttavaa nähdä, miten Pyhä Henki on sytyttänyt sydämiä Pieksämäellä ja Lieksassa janoamaan Kristuksen lahjoja luterilaisessa messussa. Herra antakoon kasvun näille taimille! Sain olla todistamassa, miten pieniä taimia oli ennätysmäärä koolla syyskuussa Porissa Sinut on kutsuttu -tapahtumassa. Nuorisotyö onkin kantanut hedelmää siten, että opiskelijatyö on ottanut suuria harppauksia eteenpäin.”

Kokouksessa olikin runsaasti esillä seurakuntatyön lisäksi valtakunnallisen työn teemoja. Esillä olivat esimerkiksi Kesäjuhlat ja Lähetyshiippakunnan mediatyö. Iloittiin eteenpäin menneistä työmuodoista ja samalla kannettiin huolta, että niiden tulevaisuus ja rahoitus saataisiin varmistettua kirkolle kestävällä tavalla. Kokousväestä nousi myös huoli taloudesta ja toiveita sen tasapainottamiseen. Dekaani Joel Kerosuo kuvasi talouden tilannetta:

”Mikään kriisitilanne taloudessa ei ole päällä, mutta kyllä se erityistä huomiota nyt vaatii. Taloutemme on kuitenkin koko ajan mennyt eteenpäin lukuun ottamatta hetkellistä korona-ajan notkahdusta. Oletus siis on, että jos jokainen seurakunta pystyy petraamaan vähäsen nykyistä tilannetta ja samalla ollaan kustannusten nousussa varovaisia, niin saamme tilanteen hyvin tasapainoon.”

Vuoden 2021 hiippakuntakokouksessa hyväksyttiin aloite, jossa esitettiin tutkittavaksi vaikutukset Lähetyshiippakunnan kannalta, jos se rekisteröityisi uskonnolliseksi yhdyskunnaksi, tai jos se säilyttäisi nykyisen järjestäytymismuotonsa. Hiippakuntakokousedustajat olivat käsitelleet työryhmän laatimaa selvitystä aiemmin syksyllä. Vilkkaan ja antoisan keskustelun jälkeen hiippakuntakokous antoi mandaatin sille, että työryhmä jatkaa selvitystyötä ja pohtii selvityksen käsittelyä seurakunnissa. Tarkoitus on kerätä tietoa, keskustella asiaan liittyvistä seikoista ja vastata seurakunnista nousseisiin kysymyksiin.

”Kirkkona kysymme yhdessä ja levollisesti keskustellen, mikä on paras järjestymisen muoto niin seurakuntiemme ja yhteisen työn kannalta kuin suhteessa yhteiskuntaan. Meillä on aikaa ja tilaa pureskella ja rukoilla rauhassa asiaa. Tärkeää on, että saamme yhdessä syventyä seurakunnan ja sen jäsenyyden lahjan sisältöön. Tässäkin saamme luottaa Herran hyvään johdatukseen!”, piispa Pohjola kommentoi asiaa.