Espanjaan ensimmäinen luterilainen piispa

Uutiset
11.10.2021

Piispa Jose Luis de Miguel

Madridin ulkopuolella pidettiin Espanjan evankelis-luterilaisen kirkon (Iglesia Evangélica Luterana Española, IELE) kirkolliskokous 8.—10.10.2021. IELE luuluu Lähetyshiippakunnan tavoin Kansainväliseen luterilaiseen neuvostoon (ILC). Kokoontumisen teki erityiseksi se, että siinä yhteydessä vihittiin Espanjan historian ensimmäinen luterilainen piispan virkaansa. Pastori Jose Luis de Miguelin (59) piispan virkaan vihkimyksen toimitti Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola avustajineen.

Reformaation aikana 1500-luvulla Espanjaan levisi myös luterilaista opetusta, mutta ankaran vastauskonpuhdistuksen seurauksena luterilaiset kristityt joutuivat pakenemaan. Argentiinasta ja Yhdysvalloista Lutheran Church Missouri Synodin tekemän lähetystyön tuloksena vuodesta 2004 Espanjassa on ollut rekisteröitynyt luterilainen kirkko, jolla on tällä hetkellä neljä seurakuntaa eri puolilla Espanjaa ja useita lähetyskohteita.

Lähetyshiippakunnan Jyväskylän Jesajan seurakunnan jäsen pastori Marcos Berndt on ollut IELE:n alkuvaiheessa lähetystyössä Argentiinasta käsin Espanjassa.

Vihkimysmessussa saarnannut ja Espanjassa usein opetusmatkoilla vieraillut professori Arthur A. Just (Fort Wayne, USA) muistutti tilanteen historiallisuudesta ja evästi uutta piispaa evankeliumin työhön.

Olemme kokoontuneet vihkimään ensimmäistä luterilaista piispa Espanjassa historialliseen El Escorialin kaupunkiin, joka oli vastauskonpuhdistuksen keskus kuningas Filipp II:n aikana. Piispa on kutsuttu ruumiin ja sielun hoitajaksi, sillä ihmiseksi syntynyt Kristus tuli tekemään uudeksi, mikä synnin tähden oli mennyt rikki. Kutsumalla ihmisiä katumukseen ja syntien anteeksiantamuksen omistamiseen sanan julistuksen ja Herran Pyhän ehtoollisen kautta me osoitamme laupeutta. Sairauksiemme ja hätämme keskellä me vastaanotamme hengellisesti ja ruumiillisesti Vapahtajan. Siksi piispa on ruumiin ja sielun hoitaja.

Piispa Jose Luis de Miguel toimitti kirkolliskokouksen päätteeksi ensimmäisen ordinaationsa, kun hän vihki Antonio Suarezin paimenvirkaan palvelemaan Cartagenan alueelle. Juhla jatkui siten, että tuore pastori kastoi pienen tytön samassa messussa.

Piispat Juhana Pohjola ja Jose Luis de Miguelin

Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola tervehdyksessään rohkaisi seurakuntien edustajia, sillä Raamatun sanan lupauksella, että Kristuksen lahjojen äärellä kirkon täyteys on läsnä pienissäkin seurakunnissa.

Yhteiskuvassa uuden piispan virkaan vihkimykseen osallistuneet