Esko Murto paimeneksi Tampereelle

Uutiset
15.8.2019

Esko Murto siunataan Pyhän Johanneksen luterilaisen seurakunnan pastorin tehtävään.

Jokainen messu on taivaallinen, mutta 11.8. Pyhän Johanneksen luterilaisen seurakunnan jumalanpalveluksessa oli erityistä juhlan tuntua: alku- ja loppusoitton kajautti takakulman puhallinorkesteri, psalmikuoro veisasi ja ristiprosessiossa sisään marssi isompi joukko pappeja punaisissa stolissa. Piispa Risto Soramies asetti virkaan Tampereelle Kanadasta kutsutun pastori Esko Murron. Rukousten ja tervetulotoivotusten kohteena oli myös Saksasta Kanadan kautta Suomeen saapunut uusi papinrouva Elisabeth Murto. Messussa oli seurakuntaväkeä runsaanlaisesti Suomesta, mutta myös vieraita Saksasta ja Kanadasta.

Sunnuntain evankeliumitekstinä oli Matteuksen evankeliumin 7. luvun varoitukset vääristä profeetoista ja heidän tunnistamisestaan hedelmien perusteella.

Nämä hedelmät eivät tarkoita vain ulkonaista käyttäytymistä – sanoohan Jeesus, että väärät profeetat tulevat lampaan vaatteissa, siis näyttävät nuhteettomilta, saarnassaan Esko Murto totesi.

Se hedelmä, mitä tulee tarkkailla, on profeetan tai saarnaajan julistus. Onko siinä selvänä Kristuksen evankeliumi? Väärien profeettojen epäjumalat eivät anna elämää, vaan ottavat sen. Vain Kristuksessa on elämä, autuus ja toivo myös kuoleman kohdatessa.

Jumalanpalveluksen jälkeen nautittiin seurakuntalaisten järjestämät kirkkokahvit ja vietettiin päiväjuhlaa puheiden ja musiikkiesitysten merkeissä. Saynur Soramies, itse saksanturkkilaisena Suomeen muuttanut, antoi Elisabethille askin suomalaista sisua pastillien muodossa ja levyn Fazerin sinistä – muistuttaen myös juhlakansaa siitä, että maahanmuuttajilla on aina ollut oma roolinsa ja antinsa suomalaiselle yhteiskunnalle.

Karl Fazerin isä muutti Suomeen Saksasta. Nykyään Fazerin suklaa on erottamaton osa suomalaista kulttuuria. Kuinka selviäisimme pitkistä pimeistä talvistamme ilman sitä?

Esko ja Elisabeth Murron seurassa Rick Juritsch Kanadasta, St Catharinesin Grace Lutheran -seurakunnasta

Rouva Elisabeth sai myös koinonia-ristin dekaani Juhana Pohjolalta, ja Murroille seurakunta ja sen hallitus lahjoitti liput filharmoonikkojen konserttiin ja omenapuun rintamamiestalon puutarhaan.

Juhlaan toivat terveisensä Saksan Itsenäisen Luterilaisen Kirkon (SELK) puolesta Elisabethin isä, pastori Johannes Rehr, sekä Kanadan Luterilaisen Kirkon (LCC) puolesta pastori, tri Wilhem Torgerson. Lähetyshiippakunta on solminut kirkollisen yhteyden Kanadan luterilaisen kirkon kanssa ja Saksan Itsenäisen Luterilaisen Kirkon kanssa solmittava kirkollinen yhteys on tulossa hiippakuntakokouksen päätettäväksi marraskuussa.

Viimeiset neljä vuotta Esko Murto on toiminut Kanadan Luterilaisen Kirkon pappisseminaarin opettajana, mistä tehtävästä hänet kutsuttiin Johanneksen seurakunnan pastoriksi. Seurakunnan kiitokset ja siunaukset saattavat myös pastorina edeltävät 12 vuotta toiminutta Antti Lehrbäckiä Minnan ja lasten kera. Antti jatkaa nyt kouluttautumistaan terapeutiksi ja palvelee Lähetyshiippakunnan pappina oman toimensa ohessa.

Esko Murto

Esko Murto jakaa ehtoolisen Antti Lehrbäckille

Piispa Risto Soramies