Ensimmäisen vierailukierroksen jälkitunnelmissa

Blogi
22.5.2023

Paavali sanoi Barnabaalle: ”Lähtekäämme takaisin kaikkiin niihin kaupunkeihin, joissa olemme julistaneet Herran sanaa, katsomaan veljiä, miten heidän on”. (Ap.t.15:36)

Etuoikeuteni on ollut viimeiset kaksi vuotta kiertää kirkkomme seurakuntia. Ensimmäinen kierros yli neljässäkymmenessä seurakunnassamme on nyt takana. Kotkasta Utsjoelle, Vaasasta Joensuuhun olen käynyt katsomassa, miten sisaret ja veljet seurakunnissamme voivat. Olen vierailuilla tavannut suuren määrän tuttuja ja uusia kasvoja. Ilokseni usein paikalle on uskaltautunut joku ensi kertalainenkin. Olen kohdannut monia eri kieliä ja kansallisuuksia. Messua on vietetty niin suuressa kivikirkossa kuin pienessä eränkävijöiden majassa. On ollut suurta lahjaa elää todeksi kirkkomme ykseyttä samassa Herran pöydässä. Olen käynyt hallitusten/seurakuntaneuvostojen kanssa innostavia keskusteluja seurakuntatyön kehittämisestä ja kuunnellut myös huolia. Olen saanut lukuisia hyviä kysymyksiä messun jälkeen vaikkapa kirkkomme jäsenyyden merkityksestä, oikeusprosessistani ja teologiaan liittyen. Myönteinen tunne on ollut, että tuore piispakin on ollut tarkastettavana. Minulle on vuodatettu sylikaupalla rakkautta ja vieraanvaraisuutta seurakunnissa ja pappiloissa. Vaikka usein väsyneenä olenkin istahtanut kotimatkalla junan tai auton penkille, niin aina on ollut sama tunne: syvä kiitollisuus Herralle kaikesta hänen työstään. Muutama ajatus on ollut mielessä kierroksen jälkeen.

Ensinnäkin työnäkymme kantaa. Jumalanpalvelus elämäksi ja seurakunta kodiksi ei ole jokin virallinen hokemamme yhteishengen kohottamiseksi. Kristuksen ristin lahjat lyhentämättömänä saarnatuolista ja alttarilta antavat elämän ja virvoittavat meitä pyhä pyhältä. Syntien anteeksiantamus on totta ja tuoretta! Jumalan pyhä sana ja luterilaisen uskon oppiperusta kantavat. Meidän ei tarvitse keksiä yhä uudestaan työnäkyämme ja tarkoitustamme. Pyhä messu ei ole jokin työmuoto vaan Pyhän Hengen pulppuava taivaallinen armolähde. Puhuttelevaa on ollut kuulla monen suun kautta sama todistus: Kuinka kiitollinen olenkaan seurakunnastamme ja kirkostamme. Koskettavaa on ollut havaita, miten suuresti elämän leipää jakavia pastoreitamme rakastetaan ja arvostetaan, vaikka solmuja välillä voikin syntyä.

Toiseksi seurakuntiemme työn mahdollistavat vapaaehtoiset vastuunkantajamme. Näkymme seurakunnista Jumalan perheenä tarkoittaa sitä, että yhteisvastuullisesti hoidetaan omaa kotia. Meidän pienten ulkoisten resurssien kirkossamme seurakuntalaistemme palvelualttius on edelleen suurin voimavaramme. Kuinka monenlaisia ideoita ja toimintatapoja onkaan tullut vastaan eri seurakunnissa. Oli sitten kyse yhteisöllisyyden rakentamisesta, taloudenhoidosta, diakoniasta tai kasvatustyöstä. Kekseliäisyyttä ja alttiutta löytyy, kun oma koti on löytynyt. Sama messujärjestys yhdistää ja kirjavat toimintamuodot rikastuttavat kirkkoamme. Lämmin kiitos jokaiselle läsnäolollaan ja palvelullaan seurakuntiamme rakentavalle!

Kolmanneksi lähetys ei kuulu vain kirkkomme nimeen vaan elämäntapaan. Jokaisessa seurakunnassa olemme pohtineet, miten kullakin paikkakunnalla voitaisiin olla kutsumassa ihmisiä Kristuksen palveltavaksi. On yhdessä mietitty tapoja, joilla seurakunnan olemassaolo tehtäisiin paremmin tunnetuksi. On pohdittu median käyttöä, kutsumisen eri tapoja ja seurakuntapolun järjestämistä uusille tulijoille, mutta myös niiden jäsenten huomioimista, jotka ovat etääntyneet seurakunnasta. Monelta olen saanut kuulla todistuksen siitä, miten he löysivät mutkienkin kautta seurakuntaamme. Se on muistuttanut siitä, että viime kädessä kyse on aina Pyhän Hengen kokoavasta työstä. Meille jää rukous ja kutsumisen vaivannäkö. Jospa Herra voisi lähettää tänäkin vuonna seurakuntaan vaikkapa kolme tai neljä uutta. Se on jo paljon! Eihän tehtävämme ole vielä valmis, vaan olemme päässeet vasta hyvään alkuun. Mitä hyvää Herra onkaan kirkollemme varannut! Siksi huudamme Helluntain Hengen puoleen:

Tule Pyhä Henki! Kirkasta Kristuksen armotyötä! Täytä meidät lahjoillasi. Anna uusi ilo ja rohkeus Kirkkosi palvelutyössä!

Juhana Pohjola

Lähetyshiippakunnan piispa