Blogi: Kohdataan!

Blogi
20.3.2019

Tapaamisessa vaihdetaan muutama kuuluminen ja nähdään toinen ihminen. Kohtaaminen on jotain enemmän, siitä jää jälki. Muistijälki tai tunnejälki.

Olen 19 vuoden jälkeen työssä omalla alallani kristillisessä päiväkodissa. Kohtaan joka päivä pieniä, suloisia lapsia. Voin lukea ruokarukouksen heidän kanssaan ja laulaa hengellisiä lauluja. Itse asiassa laulujen kautta kohtaamista tapahtuukin pienten lasten kanssa enemmän kuin puhumalla. Sävelillä on ihan oma lokeronsa ihmisen mielessä. Ja kun mukana on hassuttelua ja huumoria, meillä on hauskaa. Hyvässä ilmapiirissä opetettu on helpompi ottaa vastaan. Rakkautta on vaikea vastustaa. Sitähän me saamme Isältämme, joka on Jeesuksessa rakastanut meitä kuolemaan asti.

Piispamme kirjoitti erinomaisesti lasten käytöstapojen opettamisesta (linkki blogiin). Se tehtävä kuuluu ensisijaisesti vanhemmille. Päivähoidossa sitä voidaan vain vahvistaa, mutta ilman vanhempien yhtäläistä kasvatusta tulokset eivät ole niin hyviä. Voin joka tapauksessa pitää lapsia sylissä, silittää ja helliä. Lapsen osoittama rakkaus, hymy, ilo ja nauru korvaavat kaiken vaivannäön. Jumala antaa kasvun, minä voin toimia Jumalan käsinä, jalkoina ja rakkauden välittäjänä.

Rajojen laittaminen on äärettömän tärkeää, että lapsi voisi luottaa aikuiseen. Malttinsa menettänyt lapsi pääsee toiseen huoneeseen rauhoittumaan, ja kun se tapahtuu aikuisen sylissä, lapsi tuntee turvallisuutta ja hyväksyntää.

Itsekin olen elämässäni huutanut ahdistustani Jumalalle, kun olen pelännyt, epäillyt hänen rakkauttaan ja ollut kauhuissani. Saatuani kaiken pahan puretuksi, Pyhä Henki on alkanut lohduttaa ja rukoukseni on muuttunut kiitokseksi kuten Psalmissa 73 kerrotaan. Sittenkin Jumala on tässä, sittenkin hän kuulee eikä ole hylännyt: ”Hartaasti minä odotin Herraa, ja hän kumartui minun puoleeni ja kuuli huutoni.” (Ps 40:2) Jumala on läsnä aina, kun me häntä avuksi huudamme.

Messussa saamme kohdata sisaria ja veljiä, pieniä ja suuria joka sunnuntai. Se on juhlaa, eikö vaan! Ja kunhan huhtikuun viimeinen viikonloppu tulee, toivon kohtaavani monia naisia Sanan ja mahtavan luonnon äärellä täällä Vaasan suunnalla valtakunnallisilla naistenpäivillä. Sydämellisesti tervetuloa, rakkaat sisaret! Kohdataan!

Kohtaamisia – Valtakunnalliset naistenpäivät Mustasaaressa 26.-28.4.2019

Paula Hakkola,
Mikaelin luterilainen seurakunta,
Vaasa