Hae vastuunkantajaksi

Mitä Lähetyshiippakunnassa tapahtuisi ilman vastuunkantajia? Ei mitään. Seurakunnissa, tapahtumissa ja leireillä on olemassa paljon vastuunkantotehtäviä, joissa voi olla palvelemassa omilla lahjoillaan ja vahvuuksillaan. Rippikoulun käyneille nuorille järjestämme vastuunkantajakoulutusta, jossa tarkastelemme mitä palveleminen ja yhdessä rakentaminen ovat kirkossa ja seurakunnissa. Tervetuloa mukaan!

Kaudella 2021-2022 nuorten vastuunkantajakoulutus toteutuu seuraavasti: kuusi kokoontumista Zoomissa, joista kaksi ”hybridinä” nuorten leirien yhteydessä. Kokoontumisten pituus on noin kaksi tuntia. Koulutuksessa tutustutaan monesta eri perspektiivistä vastuunkantamiseen seurakunnissa ja kirkossa. Lisäksi käymme koulutuksen aikana läpi Paavalin 1. kirjeen korinttilaisille. Vastuunkantamisopetuksissa on vierailevia puhujia ja kyseisten aihealueiden eksperttejä, raamattuopetukset pitää nuorisopastori. Kokoontumisten välissä tehdään omalla ajalla joitakin pohdiskelutehtäviä.

Alhaalta löydät ilmoittautumislomakkeen koulutukseen. Ja sen alapuolelta vielä lisätietoja koulutuksesta.

Kokoontumiskerrat:

Milloin

Aihealueet

Missä

To 28.lokakuuta klo 18:00

Vastuunkantaminen kirkossa ja seurakunnssa

Raamatusta: 1. kirje korinttilaisille luvut 1–4

Zoomissa

La 6.marraskuuta klo 14:00

Isosena ja ohjaajana leiritiimissä

Raamatusta: 1. kirje korinttilaisille luvut 5–8

Hybridinä: Zoomissa ja nuortenleirillä

Ti 14. joulukuuta klo 18:00

Johtaminen ja vastuunkantaminen

Raamatusta: 1. kirje korinttilaisille luvut 9–10

Zoomissa

To 27. tammikuuta klo 18:00

Leirityötä ja tapahtumia

Raamatusta: 1. kirje korinttilaisille luvut 11–12

Zoomissa

To 24. helmikuuta klo 18:00

Palvelelustehtävät sunnuntaisin

Raamatusta: 1. kirje korinttilaisille luvut 13–14

Zoomissa

La 9. huhtikuuta klo 14:00

Kasvatustyön rakentaminen ja kehittäminen

Raamatusta: 1. kirje korinttilaisille luvut 15–16

Hybridinä: Zoomissa ja nuortenleirillä

Osallistumislomake

Täytä alla oleva lomake ke 27.10. mennessä. Ensimmäinen kokoontuminen on to 28.10.

  Lisätietoja koulutuksesta

  Miksi koulutusta järjestetään?

  Lähetyshiippakunnassa vastuunkantajilla ja vapaaehtoisilla on suuri merkitys kirkon ja seurakuntien toiminnassa. Kannustamme myös nuoria osallistumaan seurakuntaperheen yhteiseen elämään ja sen rakentamiseen.

   

  Kuka koulutukseen voi osallistua?

  Jokainen rippikoulun käynyt nuori voi osallistua vastuunkantajakoulutukseen.

   

  Mihin koulutus tähtää?

  Vastuunkantajakoulutuksen tarkoitus on tuoda tutuksi kirkkomme ja seurakuntiemme erilaisia ja monipuolisia vastuunkantamisen tehtäviä. Koulutus ei anna täydellisiä valmiuksia toimia missä tahansa vastuunkantotehtävässä, vaan se varustaa näihin tehtäviin ja kannustaa palvelemaan ja ottamaan vastuuta.

   

  Onko koulutus ilmainen?

  Koulutus on täysin ilmainen.

   

  Onko vastuunkantajakoulutus sama asia kuin isoskoulutus?

  Ei ole. Isoskoulutus on yksi osa-alue tätä vastuunkantajakoulutusta. Isosena toimiminen leireillä on arvokasta ja monet halukkaat voivat päästäkin riparille tai nuortenleireille isoseksi. Vastuunkantajakoulutus tarjoaa mahdollisuuden nähdä myös muita palvelemisen paikkoja kirkossa. Nuorilla löytyy vahvuuksia monenlaisiin tehtäviin, joista yksi on isosen tehtävä.

   

  Onko koulutuksella jokin yhteys aiempaan Kalliopolku -koulutukseen?

  Kyllä on. Nykyinen vastuunkantajakoulutus on käynnissä samalla idealla kuin Kalliopolkukin. Joskin tämä koulutus on puolen vuoden mittainen ja enemmän verkko- kuin leiripainotteinen.

   

  Mitä kokoontumisissa tapahtuu?

  Kokoontumiset ovat noin kahden tunnin mittaisia. Kokoontumisen ensimmäinen osuus käsittelee vastuunkantamiseen liittyvää aihetta ja sen pituus on noin 45 minuuttia. Näistä aihealueista on opettamassa kyseiseen aiheeseen perehtyneet vierailevat puhujat. Seassa voi olla tuttujakin kasvoja. Pienen tauon jälkeen kokoontumisen toinen osuus on noin 45 minuutin mittainen raamattuopetus. Käymme läpi Paavalin 1. kirjeen korinttilaisille ja opettajana on nuorisopastori. Kaksi kokoontumista järjestetään nuortenleirin yhteydessä ja niiden aikataulut määrittyvät leirin aikataulun mukaan, mutta näistäkin tiedotetaan kyllä.

   

  Mitä jos en pääse osallistumaan johonkin kokoontumiseen?

  Ei hätää. Zoomissa voi tallentaa videolle kokoontumisen opetukset ja niitä voi katsella jäljestäpäin. Samoin kokoontumisessa käytettyjä materiaaleja lähetetään osallistujille sähköpostin välityksellä.

   

  Miksi koulutus pidetään pääosin verkossa?

  Tähän on montakin syytä. Kulkutaudin aikana nuorisotyömme on tehnyt harppauksen eteenpäin verkkotyössä ja esimerkiksi Zoom on todettu toimivaksi alustaksi nuorten kokoontumisille. Lisäksi koulutukseen osallistuvat nuoret ovat ympäri Suomea. Paikallisestihan nuoret voivat vaikka kokoontua yhteen yhden tietokoneen äärelle Zoomiin kokoontumisen ajaksi.

   

  Mitä kokoontumisten välissä olevat omalla ajalla tehtävät pohdintatehtävät ovat?

  Tehtävät ovat kevyitä case-tyyppisiä tehtäviä, joissa pienet harmaat aivosolut laitetaan miettimään erilaisia skenaarioita ja tilanteita vastuunkantotehtävissä ja seurakunnassa. Tehtäviä voi tehdä yksin tai kavereiden kanssa. Niistä voi kirjoittaa itselleen ylös muistiinpanoja tai vastauksia, mutta kirjoittaminen ei ole pakollista –– joskin se on kyllä viisasta. Lisäksi tehtävänä on lukea tulevan kerran raamatunluvut kokoontumista varten. Esimerkiksi ennen ensimmäistä kokoontumista luetaan 1. Kor. luvut 1–4.

   

  Tarvitsenko jotakin varustusta koulutusta varten?

  Tarvitset seuraavat asiat: Laitteen, jolla voit osallistua Zoom-kokoontumisiin. Raamatun, joka on tärkeä työväline raamattuopetuksissa. Seurakuntayhteyden, jotta voit olla Kristuksen palveltavana ja voit itsekin olla rakentamassa omaa seurakuntaasi. Lisäksi voisit tarvita muistiinpanovälineet, jos tahdot tehdä muistiinpanoja.

   

  Saako koulutuksesta todistuksen?

  Kyllä saa. Jokaiselle koulutuksen käyneelle jaetaan todistus, jossa on tiivistettynä kerrottu koulutuksessa suoritetut opintosisällöt. Todistuksesta voi olla hyötyä esimerkiksi kesätöiden hakemisessa, riippuen toki millaisia töitä hakee. Todistustakin tärkeämpää on kuitenkin omien vahvuuksien tunnistaminen ja koulutuksessa kerääntyneiden tietojen, taitojen ja varustuksen omaksuminen –– ja niiden “lihaksi tuleminen” erilaisissa tehtävissä seurakunnissa ja kirkossa.

   

  Yhteystiedot