Jumalanpalvelus elämäksi, seurakunta kodiksi!

Kun tulet messuun vieraaksi

Messu – Kristuksen lahjaa seurakunnalle

Kuoleman Voittaja Jeesus Kristus on antanut Kirkolleen pyhän sanansa ja sakramenttinsa. Niiden välityksellä Hän itse tulee seurakuntansa keskelle, antaa omilleen lunastustyönsä hedelmät: kaikki synnit anteeksi, iankaikkisen elämän ja pelastuksen. Tämän Herra tahtoo tehdä seurakuntansa julkisessa jumalanpalveluksessa, jossa Hänen sanaansa luetaan ja saarnataan, ja jossa Hänen sakramenttinsa toimitetaan. Siksi Kristuksen seurakunta kokoontuu säännöllisesti messuun vastaanottamaan näitä pyhiä lahjoja. Tästä evankeliumin osallisuudesta nousee sitten myös yhteinen kiitos Jumalalle, ylistys ja rukous. Samuelin luterilaisessa seurakunnassa haluamme toivottaa Sinutkin lämpimästi tervetulleeksi messuun, Kristuksen lahjojen äärelle!

Tule rauhassa

Jos tulet ensimmäistä kertaa vierailemaan seurakunnassamme, voisi olla hyvä, että mikäli Sinulle vain sopii, tulisit kirkolle noin kymmenen minuuttia ennen messun alkua. Näin messua toimittava pastori – yleensä pastori Lahti tai Kantoluoto – voi tervehtiä Sinua kirkon aulassa sekä kertoa lyhyesti messun kulusta ja joistakin sen yksityiskohdista. Tällä tavalla voit tuntea olosi mukavammaksi osallistuessasi palvelukseen. Pienen ajan varaaminen voi auttaa Sinua myös hiljentymään hetken kirkonpenkissä ennen messun alkua.

Perinteinen luterilainen jumalanpalvelus

Seurakunnassamme messu toimitetaan liturgisen järjestyksen mukaan, joka pääpiirteissään lienee monille tuttu suomalaisesta luterilaisesta perinteestä. Voit seurata palveluksen kulkua Pyhä Messu -vihosta, joita löydät aulassa olevalta virsikirjapöydältä, kirkkosalin oven vierestä. Käytämme messussa sekä tuttua luterilaisen kirkon virsikirjaa että Lähetyshiippakunnan omaa Luterilaisia virsiä -kirjaa, joten molemmat kannattaa ottaa mukaan kirkon penkkiin. Virsiä etsiessä on hyvä huomata, että numeroilla seitsemän ja kahdeksan alkavat virret löytyvät jälkimmäisestä kirjasta. Päivän psalmin numero on myös näkyvissä virsitaululla, ja psalmin teksti löytyy Luterilaisia virsiä -kirjan loppupuolella olevasta rukouskirjaosiosta (s. 333–). Psalmi lauletaan vuorolauluna liturgin ja seurakunnan kesken.

Jos et ole ennestään tottunut liturgiseen jumalanpalvelukseen, se ei haittaa! Tule rohkeasti mukaan ja ole vapaa seuraamaan miten kaikki messussa toimitetaan. Vaikka messun musiikissa ja lauluissa ei varsinaisesti ole mitään vaikeaa, ei kuitenkaan ole tavatonta, että voi kulua muutamia viikkoja ennen kuin ne alkavat tuntua tutuilta. Olet tervetullut harjoittelemaan yhdessä kanssamme!

Saarnan aikana pidetään lapsille pyhäkoulu yläkerrassa. Saarnaa edeltävän päivän virren aikana pyhäkoulun opettaja hakee pyhäkoulukynttilän alttarilta ja kokoaa samalla lapset kirkkosalista mukaansa, jonossa kohti yläkerran pyhäkouluhuonetta.

Herran pyhää ehtoollista vietetään jokaisessa jumalanpalveluksessamme. Noudatamme historiallista kristillistä tapaa, jonka mukaan ehtoollinen jaetaan kaikille kastetuille kristityille, jotka jakavat yhteisen tunnustuksen. Tarkemman selityksen tästä asiasta löydät tämän sivun alosasta.

Yhteys voi jatkua myös kirkonmenojen jälkeen

Messun jälkeen kokoonnumme yhdessä alakertaan kirkkokahville. Tiettyinä pyhinä pastori pitää tässä yhteydessä pienen opetushetken katekismuksesta taikka jostakin muusta kristillisen uskon asiasta. Olet tervetullut mukaan, tutustumaan meihin kaikkiin kahvikupin ääressä ja kuulemaan opetustakin. Näin voimme myös rakentaa keskinäistä yhteyttä, joka voi jatkua kirkonmenojen jälkeenkin maailmassa, jonne Kristus omansa messusta lähettää.

*

Mitä opetamme Herran pyhästä ehtoollisesta

Pyhällä ehtoollisellaan Kristus antaa meille leivässä ja viinissä todellisen ruumiinsa ja verensä syntien anteeksiantamiseksi. Kristus liittää meidät itseensä ja hänessä tulemme liitetyiksi seurakunnan yhteyteen.

Ehtoollisyhteyden edellytys on tahto elää opillisessa yksimielisyydessä ja keskinäisessä rakkaudessa (1. Kor. 10:16). Ehtoolliselle osallistuminen seurakuntamme alttarilla osoittaa halun sitoutua Lähetyshiippakunnan perustana olevalle raamatullis-tunnustukselliselle opetukselle.

Ehtoollinen jaetaan Lähetyshiippakunnan seurakuntien jäsenille ja muille luterilaisille, jotka:

  • ovat kastetut ja konfirmoidut;
  • uskossa ja elämässä tahtovat seurata Pyhää Raamattua ja luterilaista tunnustusta;
  • katuvat omia syntejään ja tulevat ehtoolliselle saadakseen anteeksi ja voidakseen antaa anteeksi;
  • uskovat nämä sanat ”teidän edestänne annettu ja vuodatettu syntien anteeksiantamiseksi”.

Kasteoppilaat ja toisiin kristillisiin tunnustuskuntiin kuuluvat voivat tulla siunattaviksi. Alttarin äärelle asetuttaessa siunauspyyntö ilmaistaan asettamalla oikea käsi vasemmalle olkapäälle. Lapset voi tuoda siunattaviksi.
Jos sinulla on kysyttävää ehtoollisen vietosta, ota rohkeasti yhteyttä pastori Huoviseen, taikka messussa palvelevaan pastoriin ennen palveluksen alkua tai sen jälkeen. Pastori keskustelee kanssasi mielellään!

Kovin mielelläni olisin kelvollinen. Ehtoolliselle en kuitenkaan tule kelvollisuuteni varassa, vaan sinun sanasi ja käskysi tähden, koska mielelläni olisin sinun opetuslapsesi. Kelvollisuuteni taas on mitä on.

 (Martti Luther: Iso Katekismus)